Spațiul de pe strada Tribunei nr 13 se transformă într-un spațiu dedicat artei contemporane.
Cu toții ne gândim la ea când trecem pe lângă Tribunei numărul 13. În 2020, atât pe celebra vitrină cât şi pe artă s-a pus praful. Nonstop ne aminteşte totuşi că arta nu ia pauză. În iulie, George Roşu a venit cu ideea unui spațiu dedicat artei în Sibiu. Ce moment mai bun pentru artă.nonstop, decât acum?
artă.nonstop este un spațiu independent de artă creat în jurul și sub frontispiciul singurei intervenții a artistului Mircea Nicolae care a supraviețuit din seria celor 100 de intervenții. Intervenția numărul 42 din strada Tribunei nr.13 Sibiu.
„Intervenția a fost mai mult un gest terapeutic. Intenția mea în tot proiectul a fost să fac gesturi care să aibă semnificație puternică pentru mine, comunicabilă și celorlalți, care să reziste o clipă.” Mircea Nicolae (n. 1980) a murit în iulie 2020. Artist, curator și critic de artă, este considerat unul dintre cei mai subtili artiști români.
Puteți citi aici un interviu mai vechi cu artistul Mircea Nicolae, realizat de Teia Brînză, despre interventia sa de pe strada Tribunei.
În septembrie 2020, la inițiativa lui George Roșu, împreună cu asociațiile develop & uzinaduzina, a fost fondat artă.nonstop. Un spațiu dedicat artei contemporane care a pornit (și) de la scopul de a pune lucrarea într-un context artistic, contribuind în același timp la păstrarea ei. Spațiul urmează să fie deschis artiștilor contemporani începând cu Noaptea Albă a Galeriilor, în octombrie 2020.
„Îmi doresc un spațiu care să fie mereu fresh, deci care să fie în contradicție, atât estetic cât și conceptual cu oferta actuală de artă din Sibiu. Aș minți să zic că am un program gata conceput și redactat, dar tocmai pe asta mă bazez. Pe faptul că nu vom minți în propunerea noastră și că nu ne scuzăm cu textul de sală. Îmi imaginez ca Nonstopul de artă ar putea să devină un punct de reper printre cele câteva (doar) din România, dar nu fac din asta un scop. E doar ceva ce aș vrea să vizitez când vin în Sibiu.” mărturisește artistul George Roșu, cel care a pus temeliile acestui proiect.
Între 2 și 4 octombrie, organizatorii vor expune pentru prima dată “mă gândesc numai la ea” ca lucrare de artă și invită publicul să evite stinghereala în fața artei contemporane contribuind direct la amenajarea spațiului. „În felul ăsta spațiul e și al tău. Ca arta. ”, motivează aceștia.
Se va discuta printre găleți cu lavabilă sau într-o pauză la vin despre ce urmează să se întâmple în Tribunei 13, cum au ajuns să deschidă un spațiu.nonstop, de ce e nevoie de un loc pentru artă contemporană în Sibiu și, mai ales, cum s-au adunat în jurul absenței lui Mircea Nicolae, un artist tânăr, ale cărui intervenții au fost atât de subtile că ni s-au scurs, ca și viața lui, printre degete.
„Nonstop-ul de artă a fost un proiect spontan pe care l-am îmbrățișat imediat ce ne-a sunat George, în iulie, să ne spună despre el. De ani de zile vorbim despre un spațiu dedicat artei contemporane în Sibiu, în diferite grupuri, diferite contexte, online și offline. De ani de zile ne dorim să dezvoltăm această ramură pentru comunitate și pentru orașul nostru. Acest gând a fost unul dintre direcțiile de bază ale asociației develop și implicit ale tuturor proiectelor noastre. Se pare că atunci când ești răbdător lucrurile vin înspre tine. De fiecare dată cânt auzeam o veste în trecut despre spațiul de pe Tribunei nr 13, exclamam cu voce tare că acela este un spațiu menit să devină un lăcaș al artei contemporane. Cred că acum am găsit combinația potrivită pentru a transforma acest spațiu într-un loc independent, dedicat artei contemporane. Împreună cu uzinaduzina, cu George Roșu și comunitatea orașului Sibiu, acest spațiu poate să devină un punct de reper pentru Sibiu, pentru arta contemporană, pentru artiști, comunitate și de ce nu, pentru România. Ne dorim un spațiu îndrăzneț. Un spațiu care să rupă barierele conservatorismului. Un spațiu care să ne deschidă către nou, către diversitate. Un spațiu în care să intri la orice oră din zi sau din noapte și în care să simți că arta primează în fața timpului și a spațiului. Nu numai că astfel vom dezvolta o comunitate și o ramură culturală importantă în Sibiu, dar contribuim și la dezvoltarea unei noi generații educate în materie de artă, la dezvoltarea unor noi perspective și la o altfel de abordare a orașului. Ne dorim ca artă.nonstop să devină mai mult decât un spațiu, să devină un reper al timpului în care orașul nostru s-a transformat într-unul mai deschis, mai tânăr și mai modern.”, spun reprezentanții Asociației Develop.
Pe ei îi mai cunoașteți din Piața Schiller, de la proiectele Street Delivery Sibiu, de la Grădina urbană din Sibiu sau poate că ați auzit deja și de Piețe Libere. Scopul lor este îmbunătățirea calității spațiului public, dezvoltarea unui mediu cultural efervescent în orașul Sibiu, și încurajarea participării civice în comunitatea noastră. În acest proiect îi au alături de ei și pe prietenii din Cluj, de la uzinaduzina.
„În 2008, când a fost fondată, uzinaduzina era mai degrabă visul de vară a trei tineri cercetători, puși pe experimentat întru alambicurile culturii alternative. Profund urbani își propuneau să jongleze interese de moment cu pasiunea pentru digital, urban și artele contemporane. Timpul a trecut, uzinaduzina s-a transformat, însă continuă să fie un spațiu comunitar în care muncitori nematinali, simandicoși sau conceptuali cugetă, prototipează, procrastinează, înfăptuiesc și, mai ales, visează la schimbare împreună. uzinaduzina a avut mereu un ochi înspre arta contemporană, dar nu ne-am gândit că o să fim vreodată mai mult decât groupies ai unor artiști. Când George ne-a vorbit despre spațiul din #Sibiu și posibilitatea de contribui în același timp la salvarea lucrării ni s-a părut că e ca și cum am pune și noi un fel de proteză la o piatră, salvând ceva în același timp subtil și inefabil. Am sosit la Sibiu cu acest gând, dar adunându-ne laolaltă noi toți am descoperit că împreună putem crea lumi noi, dincolo de frontispiciu. E adevărat că Mircea Nicolae ne-a adunat împreună, dar ne-a arătat mai ales că nu e bine să aștepți degeaba dacă poți face ceva. ”, povestesc aceștia despre motivul care i-a adus la Sibiu pentru a participa la dezvoltarea conceptului artă.nonstop.
În cadrul evenimentului RENOpening, ce va avea loc la finalul acestei săptămâni, îi veți întâlni pe voluntarii Asociației Develop renovând spațiul cu ușile deschise care abia așteaptă să le puneți întrebări sau să le spuneți ideile voastre cu privire la dezvoltarea conceptului arta.nonstop și a artei contemporane în Sibiu.
Îi puteți urmări pe pagina de Facebook, artă.nonstop sau pe artanonstop.ro.
Foto: artă.nonstop
.