„Odată l-am întrebat dacă ținea vreun jurnal care l-ar putea ajuta.

-Nu, toate aceste lucruri mi se întipăresc în minte, mi-a răspuns. N-am ținut niciodată însemnări sau un jurnal. Apăs butonul aducerii aminte și sunt acolo. Dacă ceva nu-I acolo înseamnă că nu a fost memorabil.

Ar trebui să fac câteva precizări. Voi rescrie amintirile lui Ernest depănate în timpul călătoriilor noastre despre o perioadă delicată din viața lui fără să încerc să corectez în vreun fel sau să modific părerile lui despre oameni și lucruri din trecut;  deși uneori Ernest a idealizat, a exagerat sau s-a înșelat cu privire la anumite chestiuni, am  considerat că aceste scăpări sunt parte din trasăturile care îl caracterizează. De pildă, când Ernest vorbea de atelierul lui Murphy, unde a stat după ce s-a despărțit de Hadley, a spus că era la etajul șase. Cei care îl știau pe Murphy au zis că stătea la cinci, însă, în astfel de situații, amintirile lui Ernest au întâietate.

O altă precizare este că nu sunt sub nicio formă un personaj imparțial la relatarea poveștii lui Ernest. Pentru mine anii petrecuți cu el nu au fost niște ani obișnuiți. ”  (pag. 17)

Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși

și consemnate de A.E. Hotchner

Traducere de Alexandru Macovescu

Editura Humanitas, 2019

——

De-a lungul timpului, și mai ales în ultima parte a vieții, Hemingway i-a dezvăluit prietenului de încredere cu care mergea la vânătoare, la coride și la pescuit amănunte despre evenimentele care i-au marcat existența, dând la iveală o ipostază mai puțin cunoscută a marelui scriitor. Din cartea lui A.E. Hotchner aflăm despre viața romantică de la Paris, despre relația care i-a distrus prima căsnicie și despre tragedia de a fi iubit două femei în același timp, despre legăturile lui cu marii artiști și scriitori ai vremii, despre prietenia cu Scott Fitzgerald, despre întâlnirea cu frumoasa Josephine Baker, dar și despre cele două accidente aviatice cărora le-a supraviețuit ca prin minune.
O carte despre aventură, greșeli, regrete și pierderea adevăratei iubiri; întrebarea care nu i-a dat pace în săptămânile dinaintea morții era: „Cum ştie un tânăr care se îndrăgostește pentru prima oară că aceasta va fi singura mare iubire a vieţii lui?“

A.E. Hotchner (născut 1917), editor, romancier şi scenarist, este autorul faimoasei biografii Papa Hemingway (1966). Hotchner îl cunoaşte pe Ernest Hemingway în 1948; o prietenie strânsă îi va lega vreme de treisprezece ani, până la moartea scriitorului. A adaptat multe dintre romanele şi povestirile lui Hemingway pentru televiziune, teatru sau film. Romanele lui Hotchner The Man Who Lived at the Ritz şi Looking for Miracles, precum şi autobiografia King of the Hill au fost adaptate şi ecranizate.

Ernest Hemingway s-a născut în 1899, în Oak Park, Illinois. Şi-a început cariera de scriitor la un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. În 1918, după ce Statele Unite intră în Primul Război Mondial, se înrolează ca voluntar; va fi rănit în luptă şi decorat. Devine corespondent al ziarului Toronto Star. În 1921 se mută la Paris, împreună cu prima soţie, Hadley Richardson. Aici îi cunoaşte pe marii artişti şi scriitori ai generaţiei sale: F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ezra Pound, Pablo Picasso, James Joyce. În această perioadă îi apare primul roman, Fiesta (The Sun Also Rises, 1926). Îşi petrece mare parte din timp în căutarea aventurii: merge la vânătoare în Africa, la coride în Spania, pescuieşte în Florida. Este reporter în timpul Războiului Civil din Spania şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Bătrânul şi marea, Pentru cine bat clopotele, Adio, arme, Zăpezile de pe Kilimanjaro, Sărbătoarea continuă. Primeşte Premiul Pulitzer în 1953 şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1954. Se sinucide în 1961, în Ketchum, Idaho.

foto: Earl Theisen/Getty Images