International Week este eveniment component al proiectului „Sibiu – Capitală Universitară. Culturi În Tranziție” și reunește 120 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia, care vor susţine, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, de actulitate, deschise publicului.

Deschiderea a avut loc luni, 14 mai,  în sala Senatului Universității Lucian Blaga din Sibiu. Tema centrală de anul acesta este „Cultură în tranziție”, ca o înțelegere a culturii care contribuie la schimbarea lumii într-o societate tot mai diversă și globală. Actori, studenți la Teatrologie și Teologie au deschis evenimentul cu un spectacol parabolă construit în jurul Legendei Meșterului Manole.

Globalizarea atrage acum, mai mult decât oricând, atenția asupra culturii și identității noastre, iar în aceste condiții, atenția tuturor se îndreaptă din ce în ce mai mult către realizarea unei unități culturale. Vă invit să participați la toate evenimentele incluse în programul nostru, vă invit să descoperiți universitatea noastră, orașul nostru minunat și să petreceți frumos șederea aici –  a spus prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu

International Week - Ioan Bondrea

International Week – Ioan Bondrea

Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Dana Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Universității din Sibiu: „Săptămâna internațională la ULBS stă sub semnul Culturilor în tranziție. În secolul 21, cultura și frontierele devin concepte marcate de efortul uman de a imagina și înțelege o lume caracterizată deopotrivă prin flux și bariere, a spus Dana Preda.

Conf. univ. dr. Constantin Necula, profesor al Facultății de Teologie a personificat cultura și a redat un dialog între el și aceasta:

Am întrebat-o dacă definirile geopolitice ale lumii moderne îi afectează tranziția. Am întrebat-o: Te pot numi geocultură? A răspuns: Nu! Eu sunt tradiție, ethos cultural și comunicare socială. Pot să mă redefinesc oricând, oricum, dar acestea sunt cele trei fundamente pentru care exist în lume. (…) I-am spus: Cultura nu este ceea ce media spune. Mi-a răspuns: Cultura este ceea ce media ascunde. Am întrebat-o: Atunci, cum construim podurile? Mi-a spus: Refuzând să săpați prăpăstiile. Cărțile, muzica, teatrul sunt importante, dar nu mai importante decât oamenii. Oameni purtând cu sine o țară întreagă. (…) S-a așteptat ca din dărâmarea zidului Berlinului să construim poduri.

Și noi am făcut greșeala să construim ziduri mai mici și să punem pietre de hotar care diferențiază culturile. (…) Suntem mai atenți la spațiul cetății decât la cel al laboratorului social. Nu în ultimul rând, Cultura mi-a spus că poate reușim să identificăm împreună cum cultura modernă este un strigăt enorm după ritual. Este readaptarea lumii la părăsirea sufletului din ea. De asemenea, Cultura mi-a spus să vă mulțumesc, pentru că internaționalizarea înseamnă să stăm împreună, să fim oameni, înainte de orice. Să visăm la o lume în care niciodată visele nu sunt arestate. Am lăsat-o apoi să plece cu un singut gând: Niciodată Cultura să nu ne părăsească. E singura legătură care ne poate ține împreună.  Suntem diferiți în credințe, în religii, în haine. Suntem diferiți în culturi, dar nu în cultură. Pentru că, de fiecare dată, cultura reprezintă omul întreg.

International Week – Constantin Necula

„Sibiu – Capitală Universitară. Culturi în Tranziție”  cuprinde trei evenimente ce se vor derula de-a lungul întregului an. Primul, cel deschis oficial luni, „International Week” se derulează până în 19 mai. Al doilea eveniment este „Workshopul Internaționalizarea Învățământului Superior și Contribuția Universității în Dezvoltarea Locală și Regională. Ghid de bune practici” (16 mai), care are ca scop organizarea unui atelier de lucru pentru schimburi de bune practici în procesul de internaţionalizare a învățământului superior. Cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului este „Z9Festival – Festivalul Internațional Studențesc Zona Nouă, ediția a IV-a (13 octombrie).

Programul detaliat al prelegerilor poate fi consultat aici.

credit foto: Răzvan Negru