Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Scriitori și cititorii lor. Educația lecturii în familie și școală.

06/09/2019 @ 11:00 - 20:00

50lei
scoala-finlandeza

Scoala Finlandeza Sibiu şi Finnish Teacher Training Centre  organizează în 6 septembrie 2019, la Sibiu,  evenimentul „Scriitori și cititorii lor. Educația lecturii în familie și școală”.  Pe parcursul zilei, vor avea loc mai multe ateliere și o conferință.

Obiectiv principal al evenimentului este de a sprijini părinții și profesorii în promovarea lecturii, oferindu-le strategii de stimulare a lecturii, acasă și la școală.

Conform unui studiu din anul 2016, Finlanda este cea mai alfabetizată țară. În medie, un finlandez citește 12 minute pe zi (aproximativ o carte pe săptămână), Finlanda fiind una dintre țările cu cei mai avizi cititori ai planetei. În fiecare an, apar circa 12.000 de titluri de carte iar de centenar și-au oferit o bibliotecă ultramodernă, investind 98 de milioane de euro.

Conform aceluiași studiu din 2016, românii citesc în medie 5 minute pe zi iar potrivit unui studiu național privind obiceiurile de lectură, realizat de IRES în 2011, mai mult de 1 din 5 români nu citesc cărți deloc. Într-un articol din 2017, Matei Martin ne spune că “suntem cam un milion și jumătate de cititori cu totul – în varianta cea mai optimistă. Tirajele medii sînt printre cele mai mici din Europa. Numărul de librării raportat la numărul de locuitori e, iarăși, extrem de scăzut. Suma de bani alocată pentru achiziția de carte e infimă în comparație cu media europeană.”

De ce ar trebui să ne preocupe?

Citim pentru cunoaștere, pentru divertisment și da, citim pentru bunăstare. Pentru că lectura ne îmbogățește viața. Ne îmbunătățește chiar și sănătatea. Ne influențează statutul socio-economic. Există o corelație pozitivă între rata de alfabetizare a unei țări și nivelul său de trai. Educația generează bunăstare iar bunăstarea generează educație pentru mai mulți cetățeni, îngrijire medicală mai bună și tehnologizare.

Dificultățile de alfabetizare afectează economia globală cu 1,1 trilioane de euro în fiecare an iar economia UE cu peste 350 de miliarde de euro anual. Cum? Printre altele, prin oportunități pierdute și grad de angajabilitate limitat, prin costul generat de servicii sociale și educație remedială, prin productivitate scazută a muncii, prin costuri generate de delincvență.(sursa)

Un studiu din Olanda a concluzionat că fiecare euro investit în intervenții de alfabetizare generează 1,79 euro. Este nevoie să acționăm în comunitate și împreună, acasă și la școală. Fiecare copil merită să se bucure de lumea pe care o carte i-o deschide pentru ca nu-i așa, “un copil care citește va fi un adult care gândește”.

Tarif: 50 lei / persoană
Înscriere: https://teachertraining.ro/events/scriitori-si-cititorii-lor-sibiu/

Tarif ateliere: 75 lei / persoană

Agenda zilei:

Sesiuni de workshop-uri simultane cu durata de două ore. Vă puteți înscrie la atelierele dorite și la     conferință pe site-ul www.teachertraining.ro, secțiunea “cursuri”.

11.00 – 13.00

Olipia Meșa – Cum învată oamenii

Horia Corcheș – Ce rămâne din istorie, când devine literatură

14.00 – 16.00

Anca Nedelcu – Un an de copilărie; Poveștile de viată în educație

Bogdan Rațiu – Dinamica lecturii

17.00 – 19.30

Conferința Scriitori și cititorii lor. Educația lecturii în familie și școală

Vorbitori conferință:

Marjut Akola – Excelența Sa Ambasadorul Finlandei în România

Anca Nedelcu – prof. univ. dr. Univestitatea București – Departamentul de Științele Educației, co-autor   al cărții „Genialii”

Olimpia Meșa – expert și consultant în learning design

Horia Corcheș – Profesor de limba și literatura română; autor „Istoria lui Răzvan”

Bogdan Rațiu – Profesor de limba și literatura română; autor

Moderat de Elena Lotrean – Consul onorific al Finlandei la Sibiu, fondatoare a Școlii Primare Româno – Finlandeze Sibiu și Finnish Teacher Training Centre.

Detalii

Data:
06/09/2019
Timp:
11:00 - 20:00
Preţ:
50lei
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , , ,
Sit web:
https://teachertraining.ro

Organizator

Scoala Finlandeza Sibiu