Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bach Unseen. Concert în întuneric

20/12/2019 @ 19:00 - 21:00

Ce simți când asculți Bach în întuneric?

„Muzica se aude, nu se vede” este ideea de la care pornește „Bach Unseen”, singurul concert de muzică clasică în întuneric, din România. Artistul vizual Cristina Bobe și violonistul Valentin Şerban îți propun un mod diferit de a asculta muzica într-o sală de concerte, alături de alți oameni, pe care nu îi vezi.

Muzica este amplificată de întuneric, iar între violonist și public rămâne o singură conexiune, mai personală și mai puternică: sunetul. Ai ocazia să te deconectezi complet de la tehnologie și să asculți Bach cu luminile stinse, într-o atmosferă meditativă și relaxată.

Concertul de la Filarmonica de Stat Sibiu deschide seria de concerte „Bach Unseen” în România, pe parcursul căreia violonistul Valentin Șerban parcurge integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo, compuse de Johann Sebastian Bach. Este pentru prima dată când aceste lucrări sunt interpretate și ascultate în întuneric, potrivit conceptului propus de Cristina Bobe, artist vizual.

PROGRAM

∙ Sonata nr. 1 în sol minor (BWV 1001) de Johann Sebastian Bach
∙ Partita nr. 1 în si minor (BWV 1002) de Johann Sebastian Bach
∙ Partita nr. 2 în re minor (BWV 1004) de Johann Sebastian Bach

 

De ce un concert în întuneric?

∙ Asculți muzica clasică mai mult cu urechile și mai puțin cu ochii. Văzul îți distrage atenția de la sunet, iar muzica merită întreaga ta putere de concentrare;
∙ Atmosfera este meditativă și terapeutică;
∙ Pui pauză de la orice tip de ecran ca să te conectezi cu propriile simțuri și emoții;
∙ Te relaxezi și ești atent doar la muzică. Gândurile la ținuta corespunzătoare, postura corectă, cât de mult sau de puțin cunoști și înțelegi lucrările din program, îți scad din bucuria experienței;
∙ Asiști la un act de curaj pentru violonist și dai valoare efortului său, prin prezența ta;
∙ Ai ocazia să ieși din postura pasivă de ascultător și să te confrunți cu emoțiile pe care ți le trezește muzica;
∙ Te bucuri de o experiență personală cu muzica și construiești în minte propria versiune de concert.

 

VALENTIN ȘERBAN este concertmaestru al „Orchestrei Române de Tineret” și, din 2018, membru al orchestrei „Les Dissonances” din Paris, cunoscută în lume drept singura orchestră de mari dimensiuni care funcționează fără dirijor. În România, este singurul violonist care susține concerte în întuneric complet, cu un repertoriu ce include lucrări pentru vioară solo compuse de Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe. Pe lângă concertele la care este invitat la noi în țară, în săli precum Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Valentin este unul dintre puținii muzicieni care fac auzită muzica clasică inclusiv în spații neconvenționale (Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Mina Petrila, satele izolate din Transilvania etc.), pentru un public mai larg și de multe ori privat de accesul la evenimente culturale. Pe plan internațional, a concertat în săli precum Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth (Anvers), Opéra de Dijon, Le Volcan (Le Havre). Valentin este laureat al mai multor competiții naționale și internaționale, printre care „Andrea Postacchini” (Italia), „Mihail Jora”, „Ștefan Ruha” și „Remember Enescu” (România).

CRISTINA BOBE, artist vizual și manager cultural, dezvoltă proiecte interdisciplinare care integrează fotografia, arhivele de imagini, poezia și sunetul. Formarea în filosofie și arte vizuale, completată cu experiența de jurnalist (HotNews, TVR, Rador, Politici de Sănătate etc.), dar și curiozitatea în legătură cu medicina au stat la baza unor inițiative precum singura platformă online de fotografie medicală din România, lansată în 2013, în cadrul TEDMED Live Iași. A documentat și reinterpretat actul chirurgical prin proiectul fotografic „Gentle Violence”, prezentat la Muzeul Național Brukenthal în cadrul a două expoziții personale: „The Heart” și „Faces of Change”. În 2016 a deschis în București spațiul cultural „Artera / art + medicine”, dedicat artelor și medicinei. Din 2018, testează formate și spații noi pentru concerte de muzică clasică.

 

Organizatori: Filarmonica de Stat Sibiu , Artera
Ascultat de RADIO GUERRILLA
Parteneri media: RFI Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Dilema veche, Historia, Capital Cultural, Bookhub.ro, Festivalier, Fine Society, Sibiu City App
Parteneri: Florescu-Fernandez & Friends, Visit Transylvania Apartments

 

Biletele pentru eveniment pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, str. Cetății nr.3-5), între orele 10:00 – 12:00 și 13:00-16:00, online, pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX, Uman, Casa de Balet și pe terminalele Selfpay.

Prețul unui bilet este de 30 lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.

Detalii

Data:
20/12/2019
Timp:
19:00 - 21:00
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, ,

Organizator

Filarmonica de Stat Sibiu
Telefon:
+40 371112559
Email:
filarmo@filarmonicasibiu.ro
Sit web:
www.filarmonicasibiu.ro

Loc de întâlnire

Sala Thalia
Strada Cetății 3-5
Sibiu, 550160 România
+ Harta Google