Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

100 de ani de România. Trei istorii secundare – #Reactor

14 aprilie @ 20:00 - 19 aprilie @ 22:00

Între 14 și 19 aprilie, Reactor de creație și experiment organizează al treilea și ultimul focus tematic din cadrul programului 100 de ani România. Trei istorii secundare, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul Memorii.

Acestea vor include o nouă premieră – spectacolul Baladele memoriei, dar și alte spectacole de teatru, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.

Dacă în cadrul primelor două focusuri tematice, care au avut loc în 2018 și în ianuarie 2019, s-a pus în discuție poziția femeii în România, respectiv cea a minorităților sexuale, de data aceasta se va vorbi despre generațiile de vârstă înaintată, poziția lor în societatea românească și felul în care se raportează la prezent prin prisma trecutului.

Focusul Memorii va fi lansat cu premiera unui nou spectacol – Baladele memoriei. Spectacolul o are în centru pe Ionela Pop, o pensionară de 68 de ani din Cluj-Napoca, care a acceptat să își spună povestea pe scenă, însoțită de doi performeri ai spațiului Reactor.

Spectacolul aduce în prim-plan povești ale generației Ionelei, legate de muncă, viață socială și viață personală. Dintr-o societate care invizibilizează și desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud și vocile unor oameni care trăiesc cu speranța într-un viitor mai solidar.

În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, prin programul 100 de ani de România. Trei Istorii secundare se dorește prezentarea unor perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Programul aduce la lumină o serie de istorii alternative, care împreună oferă o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Credem că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Vrem să știm: cât de mult cunoaștem despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România? Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili? 

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Biletele la spectacole se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro.

Finanțatori:

100 de ani de România. Trei istorii secundare este un program cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri:

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul Studioact Oradea, Centrul de Teatru Educațional Replika, Macaz Bar Teatru Coop., Asociația ADO – artă pentru drepturile omului și Asociația Punctart (București), Asociația Teatru 3G (Târgu Mureș), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Cluj-Napoca)

Detalii

Începere:
14 aprilie @ 20:00
Se termină:
19 aprilie @ 22:00
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , ,

Organizator

Reactor de creație si experiment
Telefon:
0747 197 501
Email:
contact@reactor-cluj.com
Sit web:
http://reactor-cluj.com

Loc de întâlnire

Reactor de creație și experiment
Str. Petofi Sandor nr.4, Cluj, Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, Cluj România
+ Harta Google
Telefon:
0747 197 501
Sit web:
http://reactor-cluj.com