Pe 31 octombrie, după aproape un deceniu de la începerea construcțiilor, a fost recepționată noua clădire a Elbphilharmonie Hamburg, pe scurt, „Elphi” – Filarmonica Elba din Hamburg. Emblematica, exorbitanta, controversata sală de concerte va fi inaugurată oficial pe 11 ianuarie 2017 cu un concert al NDR Elbphilharmonie Orchester, noua rezidentă a impresionantei construcții. Programul de concert adună sub motto-ul „Zum Raum wird hier die Zeit/Aici, timpul devine spațiu“ compoziții de Beethoven, Cavalieri, Liebermann, Messiaen, Praetorius, Rihm, Wagner și Zimmermann.
Istoricul Kaiserspeicher A, un depozit pentru cafea, ceai și cacao, construit în anul 1966, începe să piardă, pe la mijlocul anilor ’90, din competivitate, depășit fiind de depozitele moderne, adecvate transportului de containere. La sfârșitul deceniului, Kaiserspeicher rămâne nefolosit. Disponibilitatea unui astfel de spațiu, pe malul Elbăi, foarte aproape de centrul orașului, dă naștere mai multor concepte de revitalizare a zonei. La începutul anilor 2000, proiectul cel mai vehiculat – Media City Port, prevedea construirea unui zgârie-nori de aproape 100 m înălțime, ce ar fi urmat să găzduiască spații de birouri, locuințe, restaurante, locuri de recreere pentru companii din domeniul media. Din cauza obiecțiilor aduse proiectului și a lipsei unui investitor, în 2001, pe piața ideilor, își face loc conceptul pentru noua filarmonică a orașului. Dezvoltatorul de proiecte Alexander Gérard comisionează casa de arhitectură elvețiană Herzog&de Meuron, cu planul unei noi săli de concerte pe soclul Kaiserspeicher A. Prima schiță a viitoarei clădiri este prezentată în 2003. Urmează trei ani în care se fac studii de fezabilitate, concurs internațional de investitori și se creează fundația care urmează să gestioneze finanțarea proiectului. Pe 28 februarie 2007, senatul orașului Hamburg acordă votul favorabil construcției Elbphilharmonie. La foarte scurt timp după, pe 2 aprilie 2007, este pusă piatra de temelie. Trei ani ar fi trebuit să dureze construcția. N-a fost, însă, așa.

Foto: elbphilharmonie.de
Indiferent de ideea concurentă câștigătoare, pentru decidenții orașului, era clar că acel spațiu trebuia ocupat de o construcție reprezentativă, în conformitate cu aspirațiile de big player în economia globală a portului nord-german. Încă de la început, nu era vorba doar de o clădire, ci de un simbol. Ambiția pentru Elbphilharmonie Hamburg a fost să aibă una dintre cele mai bune săli de concert din lume. Sala mare de concerte este inima clădirii, și dispune de 2100 de locuri, are o înălțime de 25 de metri și scena dispusă central, după principiul Weinberg. Spectatorii sunt așezați pe mai multe nivele, de jur împrejurul dirijorului și orchestrei. Două săli mai mici, de 550 respectiv 150 de locuri, sunt destinate muzicii de cameră și muzicii experimentale. Accesul în clădire se face printr-o scară rulantă impresionantă, numită Die Tube. La 37 de metri înălțime se află așa-numitul Plaza, un spațiu de 4000m², între baza vechiului depozit din cărămidă roșie și adăugirea spectaculoasă din oțel și sticlă. Această platformă oferă o panoramă de 360° asupra orașului. Nivelele inferioare mai conțin o parcare cu 540 de locuri, pe când la etajele superioare au mai fost amenajate un hotel de 5 stele cu 244 de camere, 45 de locuințe și restaurante. Toate acestea au avut un preț, în timp și mai ales în bani. Bani publici.

Foto: Michael Zapf // archithese.ch
La aproape 7 ani întârziere față de termenul inițial, Elbphilharmonie a reușit să iasă de pe lista scurtă a proiectelor de amploare din Germania, care au ținut titlurile ziarelor în ultimii ani, din cauza nerespectării termenelor de finalizare și exploziei costurilor. Pe această listă se mai află celelalte două proiecte gigant: Stuttgart 21 / Noua gară din Stuttgart și aeroportul Berlin-Brandenburg, încă nefinalizate dar cu termenul amânat în mai multe rânduri, la costurile aferente.
Înapoi la Hamburg. Studiul de fezabilitate din 2005 prevedea o contribuție de 77 de milioane de euro pentru autoritățile locale. Doi ani mai târziu, la semnarea contractului, suma s-a ridicat la 114 milioane de euro pentru ca în cele din urmă, doar contribuția directă din bani publici să ajungă la 789 de milioane. În final, contribuabilii din Hamburg vor avea de plătit o factură de zece(!) ori mai mare decât se estima inițial.

Foto: Maxim Schulz // archithese.ch
Elbphilharmonie va rămâne cu siguranță în istorie pentru arhitectura sa inovativă, pentru calitatea sălilor de concert, pentru modelul de business public-privat sau pentru experiența generală oferită vizitatorilor și spectatorilor. Scopul de a crea un nou reper pentru oraș, poate fi considerat atins. E incert însă, dacă cetățenii și aleșii lor ar mai fi dispuși să aprobe curând un proiect de o astfel de complexitate, având recentul exemplu falimentar de planificare, execuție și management în memorie.
Privind înapoi la evoluția acestui proiect edilitar de anvergură și al altora, de pretutindeni, devine clar că la un proiect de amploare, riscurile de depășire a bugetului și de nerespectare a termenelor sunt foarte ridicate. Păstrând proporțiile, Sibiul se află acum, în fața unui test similar. Ideea unui nou teatru și spațiu de conferințe a fost lansată deja de mai mulți ani, peste cinci. La această oră, Primăria Sibiu așteaptă finalizarea concursului de soluții pentru organizarea urbanistică a zonei, fapt care ne plasează la cel puțin 2-3 ani distanță de momentul în care se va lua o decizie referitor la cum se va transforma teatrul și întreaga zonă adiacentă. Cred însă, că o dezbatere publică reală asupra acestui proiect nu trebuie să mai întârzie. După momentul 2007, o dezvoltare a sectorului turistic, pornind de la turismul cultural festivalier, dar mai degrabă sezonier, spre o ofertă modernă pentru turismul de afaceri, mai puțin sezonier, a fost și este în continuare următorul pas logic. Sper, numai, să nu ratăm momentul, să nu mai avem motive să ne mai asumăm vreun risc.

Foto: Sophie Wolter // archithese.ch
Ultimele 2 invitații pentru spectacolul inaugural din 11 ianuarie 2017, vor fi puse la bătaie în cadrul unui concurs. Tot ce trebuie să faceți, e să înregistrați un video de 3 secunde cu un sunet. Toate filmările trimise vor fi incluse într-un colaj video prin care se vor marca ultimele clipe până la inaugurare. Data limită 31.12.2016. Mai multe detalii aici.
Site-ul Elbphilharmonie merită de asemenea vizitat.