Șeful serviciilor de informații din Egipt, Abdel Sadek, a declarat, zilele trecute, în cadrul unei conferințe, că desenele animate ”Tom și Jerry”, alături de jocurile video, stau la baza violențelor din Orientul Mijlociu.Discursul a fost unul cât se poate de serios și a fost susținut la Universitatea din Cairo, în cadrul unei conferințe pe tema ”Media și cultura violenței”.

Potrivit Washington Post, Abdel Sadek a declarat în timpul conferinței că ”Tom și Jerry întruchipează violența într-o manieră umoristică și trimite mesaje conform cărora da, pot să lovesc sau să arunc în aer cu explozibil”, mesajul putând fi perceput de privitor ”ca și cum așa ceva este normal”.

abdel

Șeful Serviciilor de informații din Egipt, Abdel Sadek

În ceea ce privește jocurile video, oficialul a declarat că ”este un lucru obișnuit pentru un tânăr să petreacă mult timp jucând jocuri video, omorând și vărsând sânge, acesta (jucătorul, n.r.) fiind fericit și împlinit”. Abdel Sadek a adăugat, de asemenea, că tinerii ”trebuie să facă față unei presiuni sociale care îi îndeamnă să folosească violența, pe care o consideră normală și de înțeles”. Declarația oficialului este considerată ridicolă, potrivit aceleiași surse, în contextul în care Egiptul este o țară unde forțele de securitate sunt considerate a fi cele mai brutale din Orientul Mijlociu.

”Faptul că șeful serviciului de informații pune violența din regiune pe baza desenelor animate și a jocurilor video, este de-a dreptul ridicol”, scriu editorii ziarului.

Așa cum era de așteptat, tinerii din regiune au ”explodat” pe rețelele de socializare, ca răspuns al discursului șefului serviciului de informații. Pe un site privat, a apărut un articol cu titlul ”Cinci acuzații pe care le întâmpină Tom și Jerry în Egipt”. Tema articolului este despre cum copiii învață obiceiurile proaste din desenele americane, cum ar fi fumatul, furatul și consumarea de băuturi alcoolice. Autorul articolului spune, de asemenea, că desenul ”distruge idea de dreptate, ajută copiii în realizarea de planuri sinistre și încurajează violența și folosirea de obiecte ascuțite precum cuțite, arme și drujbe”. Întrebarea care apare acum este dacă în urma declarațiilor făcute de șeful serviciilor de informații din Egipt, desenele ”Tom și Jerry” vor fi cenzurate.

tom-and-jerry 2

Sursă foto: www.tomandjerry.wikia.com

Editorii de la egyptianstreets.com scriu că, în ciuda declarațiilor, Guvernul nu va face de fapt niciun pas înspre cenzurarea desenelor cu Tom și Jerry sau a jocurilor video. „Tom și Jerry”, desene animate americane, au fost create în anii 1940. Nu e prima dată când acestea sunt incluse în astfel de discuții. De-a lungul timpului, mai multe episoade au fost subiectul unor controverse, în special privind rasismul.

Potrivit www.israelnationalnews.com, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit au cenzurat și ele câteva episoade ale desenelor ”Tom și Jerry” pe motivul rasismului, în timp ce reprezentanții canalului de desene animate Boomerang din Regatul Unit au editat câteva episoade din cauza unor scene ce promovau fumatul. De asemenea, canalul Cartoon Network din Brazilia a cenzurat două episoade ale desenelor pe motivul incorectitudinii politice și pe baza unor probleme editoriale și conținut neadecvat publicului țintă.

Nu e prima dată când țările arabe țintesc desenele animate din Vest. ”The Simpsons” au fost, probabil, cel mai des atacate. Reprezentanții unui post de televiziune au susținut, în 2014, că un episod al seriei dovedește că Statele Unite au contribuit la Primăvara Arabă, o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010.

de Adela Cândea