Acum 25 de ani, în 1993, „Lista lui Schindler” primea Oscarul pentru cel mai bun film, Bill Clinton depunea jurământul, fiind învestit drept al 42-lea președinte al SUA, iar România își începea drumul său către Uniunea Europeană, semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
La Sibiu, se puneau bazele unui festival de teatru care nu părea mai mult decât o idee nebunească a unui grup de oameni îndrăgostiți de teatru și de oraș. Acea mică idee avea să se transforme de-a lungul timpului într-unul dintre cele mai mari Festivaluri Internaționale de Teatru din lume. Nu prin magie, ci treaptă cu treaptă. Nu cu o rețetă a succesului importată de altundeva, ci cu oameni care au mizat pe cultură și au gândit festivalul în relație directă cu nevoile comunității.
Anul acesta, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește 25 de ani. Dincolo de numărul anilor, vedem un festival care a avut o creștere organică și a inspirat un oraș să investească în cultură. Un festival care a ajuns la maturitatea sa și a reușit să construiască programe culturale durabile, să creeze legături între oameni, între țări și culturi. Nu vorbim doar de o colecție de ediții repetitive ale unui festival ce atins un sfert de veac, ci de un mecanism complex care vine în întâmpinarea nevoilor comunității. Creează spații de regenerare urbană- Fabrica de Cultură, organizează an de an Bursa de Spectacole, susține Platforma de Voluntariat, investește în educația tinerilor, atrage mii de turiști și generează vizibilitate orașului la nivel mondial.
Din păcate, Sibiul nu a reușit să țină pasul cu dezvoltarea acestui mare festival. Avem o infrastructură culturală fragilă, paradoxal, într-un oraș care a s-a dezvoltat datorită culturii. Iar, ca să păstrăm ce s-a construit până acum, avem nevoie de investiții în spații dar și în educație. La 25 de ani, Festivalul de Teatru de la Sibiu vorbește despre pasiune. De atât avem nevoie ca să ducem mai departe ceea ce festivalul a dăruit comunității.
for English translation, click here]
*articol apărut în Capital Cultural nr. 12 – ediție specială FITS 2018