Cum ne ajută teatrul să empatizăm, să ne formăm o gândire critică sau să aflăm despre noi estetici în artele spectacolului? Sunt câteva întrebări, la care ne-am propus să aflăm răspunsul în cadrul Festivalului Tânăr de la Sibiu. După ediția pilot, program de anul acesta al festivalului este complex, cu spectacole pentru toată familia.
Vor fi șapte zile cu spectacole atât pentru copii, cât și pentru adolescenți, cu invitați din șase țări (Armenia, Germania, Polonia, România, Rusia și Ungaria). Vor fi spectacole de animație pentru cei mai mici spectatori, spectacole cu păpuși și marionete pentru școlari, însă și spectacole pentru adolescenți și părinți, care aduc în prim plan problemele cu care se confruntă noile generații de părinți și educatori. O zonă mai puțin testată la Sibiu, o provocare pentru Teatrul Gong, îmi spune directorul insituției, Adrian Tibu.
„E o provocare și un risc pe care ni le asumăm. Nu există neapărat un public format pentru acest tip de evenimente. Dar sunt conștient de aceste nevoile tinerilor și de importanța Teatrului Gong ca formator. Adolescenții sunt cumva lăsați ai nimănui: Nu sunt nici identificați cu un teatru de păpuși, dar nici asumați de un teatru dramatic. Însă, se știe că ei acum încearcă să se definească. Au o problematică a lor, au plăcerile lor și cred că e important să găsim programe nișate, pe gustul lor și care să le insufle totodată și curaj, și un mediu prietenos în care să aibă loc acest schimb de experiențe”.
Pe lângă cele 21 de spectacole de teatru, Festivalul Tânăr cuprinde și alte evenimente conexe și propune ateliere de storytelling, dar și o expoziție de artă contemporană.
„Grupul „Nostru” va transforma sala Studio a Teatrului într-un spațiu expozițional în care cei șapte artiști își recreează în mod ludic momente din copilărie și momente ce le-au definit parcursul artistic. Pe lângă expoziția de artă conceptuală, vom încerca să aducem literatura mai aproape de tineri, nu doar cea clasică, ci și cea contemporană. Iulian Tănase își lansează cărțile la Sibiu, iar Ana Dragu va fi la Sibiu în continuarea spectacolului Refracție, care încearcă să abordeze lumea din jurul nostru prin prisma copiilor cu autism, și, astfel să creăm o platformă de dezbatere pe acest subiect între părinți, elevi și copii. Aducem totodată în discuție sistemul educațional românesc printr-un spectacol provocator, scris de Mihaela Mihailov și regizat de Radu Apostol. E vorba de Amintiri din epoca de școală. Un spectacol care vorbește de fricile noastre, dar și de momentele în care am fost pedepsiți în ora de curs, impactul pe care îl poate avea acest lucru asupra unui copil”, spune Adrian Tibu.
Prin programul pe care îl propune Festivalul Tânăr de la Sibiu, Teatrul Gong își redefinește și rolul în comunitate. Directorul Adrian Tibu spune că în jurul acestor idei încearcă să construiască de acum încolo proiectele pe care le va susține și dezvolta Teatrul Pentru Copii și Tineret Gong: „Ne dorim ca acest festival să nu fie doar o poartă culturală, ci și un pilon important în jurul căruia să ne definim și să acoperim golurile reportoriului nostru. E important să ne dezvoltăm publicul și, în acest scop, aducem spectacole pe care noi nu le avem în repertoriu, încercăm să le prezentăm publicului sibian astfel încât să deschidem un apetit pentru noi tehnologii în artele spectacolului și, totodată, să aducem în discuție noi estetici, dar și să promovăm o gândire critică. Pentru că, teatrul ar trebui să promoveze și acest tip de comunicare bazat pe empatie, în care spectatorii nu stau doar confortabil în fotoliu, ci interacționează, sunt puși în situații diferite privind ceea ce se întâmplă pe scenă și își pun întrebări. ”
Festivalul Tânăr de la Sibiu se desfășoară în perioada 10-16 octombrie. Detalii despre program, spectacole, bilete, găsiți pe teatrulgong.ro.