Mă îndreptam către Sala Thalia, când am realizat că sunt înconjurată de zeci de copii care aveau aceeași direcție. Mergeau la spectacolul muzical „Copilăria lui Chopin”, din cadrul festivalului Classic Junior.

Aveau să facă cunoștință cu Frédéric  Chopin și să învețe lucruri mai puțin știute despre opera compozitorului polonez. Au invadat sala de concerte și au salutat cu putere când Sol, șoricelul-prezentator le-a dat bună dimineața.

Primul și cel mai important lucru pe care copiii l-au învățat a fost să-și oprească telefoanele în timpul reprezentației, și nu oricum, ci chiar de la șoricelul prezentator, căruia i-a sunat telefonul în timp ce vorbea. Astfel au realizat și ei cât este de deranjant pentru cei din jur un telefon care nu este dat pe silențios. Apoi a început cu adevărat spectacolul. Condimentată cu jocul de-a șoriceii și pisicuța, „Copilăria lui Chopin” nu numai că și-a atins scopul didactic, acela de a-i învăța pe micii elevi noțiuni muzicale, dar a fost și distractiv. Toată lumea a râs la micile scene pe care Lola le-a pregătit pentru șoricei. Astfel, cei din sală au aflat ce este o mazurka sau o nocturnă, din câți timpi este formată, accentele care se pun, ritmurile, și chiar au ascultat live unele dintre cele mai renumite compoziții ale lui Chopin. Spectacolul a fost interactiv, traducând notele de pe partitură pe înțelesul tuturor. Mai mult, copiii au și fost invitați la vals, tot pe acordurile lui Chopin, învățând și pașii de bază ai acestui dans lent. „Toată lumea în picioare și dansează cu noi!” a spus pisicuța Lola, și cu toții ne-am conformat. S-au făcut perechi și s-a trecut la dans, în timp ce Raluca, pianista ce a interpretat melodiile lui Chopin live și ne-a explicat în detaliu tainele muzicii poloneze, ne-a acompaniat la clape.

La final șoricelul Sol a făcut recapitulare. „Pe ce timpi se pune accentul la poloneză? Din care dansuri populare este inspirat valsul?” Toți copiii erau cu mâna sus. În îmbulzeala de la ieșire încă mai auzeam ritmul specific de mazurkă: ram-ta-ta-ta-tam-ta…

În cadrul „Classic Junior Festival” sute de copii de la școlile primare din Sibiu au luat parte la o serie de spectacole muzicale interactive ce au ca scop încurajarea educației prin cultură în rândul celor mici. În cadrul celei de-a cincea ediții a festivalului au avut loc două concerte educative, plus o serie de ateliere muzicale în școli, susținute de instrumentiștii din QCvartet. Festivalul este organizat de Asociația Culturală PLAY care, prin proiectele pe care le derulează pe tot parcursul anului, pune accentul pe învățarea prin muzică și experiență.

de Teodora Minea

credit foto: Classic Junior Festival