„Cel mai mare Gulliver” este primul spectacol pentru copii pe care îl regizează Alexandru Dabija. Propunerea de la Teatrul Gong din Sibiu a venit în momentul potrivit, pentru că, până acum, regizorul Alexandru Dabija spune că refuzat toate ofertele. Tot în acest an, el a montat la Teatrul Național Radu Stanca spectacolul „Moroi”, despre care am scris aici. L-am întrebat atunci și de colaborarea cu Teatrul Gong.

Cum de ați acceptat să faceți un spectacol pentru copii?

Alexandru Dabija:Nu știu..mi-a venit rândul și mie. E primul în viața mea. Am vrut întotdeauna să fac, dar am avut altele pe cap. Ori acum, cred că m-am înțelepțit. Sau poate e o fugă de tipul acesta de agresivitate, de derută și de amenințare care plutește peste tot. E ceva simplu, vreau să fac spectacole pentru copii. Și nu facem orice, ci Cel mai mare Gulliver după Gellu Naum, iar Ada Milea face muzica.

Cum ați simțit această trecere de la spectacole pentru adulți, la cele pentru copii?

Alexandru Dabija: Foarte plăcut, extrem de plăcut. Ca orice corecție, când te îndreaptă cineva. Am această senzație că lucrez pur și simplu. Când mă gândesc la ce am de făcut pentru copii, că textul nu are nimic pe dedesubt, că nu vreau să transmit ceva într-un anume fel, cotit. Nu, e pur si simplu o direcție. Ia-o domne înainte și fă la stânga. Asta e senzația.

Iar copiii sunt  cei mai sinceri spectatori.

Alexandru Dabija: Da, copiii sunt proaspeți. Noi ne luptăm cu post-post-postmodernismul, toate post-urile astea și nu mai putem face nimic nepolemic. Polemizăm non-stop cu ceva. Faptul că pui mâna pe o carte și nu pui mâna pe cealaltă, e deja o problemă. Ori, copiilor le faci un spectacol și atât, nu le faci un spectacol cu gândul „Ce-o să spună copiii care au văzut spectacolul dinainte”. Nu, niciodată.  Ei o să vadă spectacolul  și gata, o să chiuie, o să dea din picioare dacă le place. Sunt sinceri.”

Cum sunt actorii de la Teatrul Gong?

Alexandru Dabija: Cred ca sunt făcuți să joace spectacole pentru copii. Acolo chiar ai nevoie de o vocație. Nu e o întâmplare,  nu e doar o prefesie ci trebuie neapărat să fie dublată și de vocație. Cred ca se face foarte greu și trebuie să îți placă. Cred ca e o mare nefericire sa fii educator și să nu fii făcut pentru asta. Ar fi o mare suferință, un consum să stai să lucrezi cu copiii și să nu îți placă. Nu-i o bucurie decât pentru cel care are această bucurie, să stea în jurul copiiilor.

Ați mai avut propuneri să faceți spectacole pentru copii?

Alexandru Dabija: Ooo. Dintotdeauna. Dar am fugit de ele, ca și de spectacolele de operă.  Și uite că acum,  mă apuc. Cred că e vârsta la care mă apropii de mintea copiiilor (râde). Dar e și o formă de evadare pentru multă lume. Știu scriitori care  încep să scrie pentru copii. Pe mine mă distrează condiția asta în care tipul ăsta de artă  pentru copii e considerat minor, dar e o artă mult mai importantă  decât arta mare sau grea, cum vreți să-i spuneți.

„Cel mai mare Gulliver”, în regia lui Alexandru Dabija se joacă astăzi, 14 iulie și vineri, 15 iulie, de la ora 18:00, la Teatrul Gong din Sibiu. Scenariul spectacolului are la bază textul omonim al lui Gellu Naum, unul dintre cei mai îndrăgiți autori români pentru copii, fiind cunoscut de aceștia în mod special pentru „Cărțile cu Apolodor”. Producția de la Sibiu are o durată de aproximativ 50 de minute și este recomandată copiilor cu vârsta peste 5 ani.

foto: Angela Zaporojan