Cea de-a 10-a ediție a Nopții Albe a Galeriilor va crea vineri, 30 septembrie 2016, o hartă a artei contemporane, în zece orașe din România. Pentru prima dată, Sibiul va  participa în cadrul acestui program  cu două expozitii de artă vizuală, un spectacol de teatru şi o proiecţie de film.

Cu ocazia ediției aniversare, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, își extinde programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din alte nouă orașe. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Pentru a evidenția profilul cultural al celor nouă orașe invitate, în București, una dintre expozițiile principale, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii, va prezenta într-un spațiu nou, zece proiecte curatoriale având drept invitați curatori și artiști din orașele partenere NAG 2016.

De asemenea, se va iniția un program adresat unui grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane, cărora li se va oferi un contact direct cu scena artistică din România și care, timp de trei zile, vor putea interacționa cu tinerii artiști emergenți.

Tânăra generație de creatori și publicul tânăr

„Am venit alături de Noaptea Albă a Galeriilor cu gândul de a face legătura între tânăra generație de creatori și publicul tânăr. Noaptea Albă a Galeriilor este una dintre stațiile pe drumul spre un viitor în care ne dorim ca industriile creative să producă în mod constant valoare pentru România și în care artiștii cu care suntem acum contemporani să reprezinte valori certe, într-un ecosistem artistic funcțional și accesibil. Vrem să contribuim la construirea unei scene noi, mai colorate, mai vii, pentru artiștii cu personalitate. O scenă care să trăiască pentru public, prin noua generație de creatori.’’ (Flavia Popa – Secretar General BRD-Groupe Société Générale)

noaptea-galeriilor_sibiu

Identitate vizuală: Răzvan Cornici

Ce se întâmplă în Sibiu

În Sibiu, la Noaptea Albă a Galeriilor au fost înscrise 4 locaţii care vor prezenta publicului două expoziții de artă vizuală, un spectacol de teatru şi o proiecţie de film, precum: Biblioteca Judeţeana Astra, Bis Teatru, Librăria Habitus şi Curtea Interioara a Primăriei Municipiului Sibiu. Organizator local este Grupul Nostru.

 Biblioteca Judeţeană Astra

Nume proiect : Scurt-Circuit

Tip proiect: ARTE PLASTICE

Program: 18:00 – 07:00

Perioada expoziţie: 09/30/2016 – 10/08/2016

Curator: Alexandru Constantin Chituţă

Artişti: Anamaria Smigelschi, Vladimir Setran, Viorel Marginean, Ilie Mitrea, Ilie Mitrea, Popa Andrei, Catalin Precup, Robert Strebeli, Nicu Stanciu, Alexandru Cinean, Bunescu Alexandru.

Descriere: „Expoziţia „Scurt – Circuit” răspunde interesului aflat în creştere pentru pictura şi sculptura de astăzi din ţara noastră, adunând laolaltă artişti din două generaţii diferite: unii deja consacraţi în arta românească contemporană: Virgil Mărgineanu, Vladimir Şetran şi Anamaria Smigelschi şi cei care aspiră: Ioan Muntean, Ilie Mitrea, Andrei Popa, Alexandru Cinean, Alexandru Bunescu, Cătălin Precup, Nicu Stanciu şi Robert Strebeli; artişti cu opţiuni conceptuale şi stilistice diferite fac ca manifestarea culturală să tindă spre diversitate.

Creaţiile ce alcătuiesc expoziţia „Scurt-Circuit” din cadrul acestui eveniment de mare anvergură în ţara noastră – „Noaptea Albă a Galeriilor” – ne ajută să avem o viziune mai bună asupra lumii ce ne înconjoara. „Scurt – Circuit” a unit artişi de toate vârstele din Sibiu şi din ţară, fiind o dovadă în aceste timpuri a interconectării dintre lume şi oameni.

„Scurt – Circuit” marchează apariţia rapidă şi voluptuoasă, energică şi dedicată a unui grup de artişti care au legat prietenii propunându-şi să aşeze Sibiul pe harta ţărilor unde dialogul multicultural şi asemenea comuniuni sunt deja o tradiţie şi totodată să se diferenţieze de acestea printr-o abordare locală şi naţională, focus pe audienţă generală, artă în diferite spaţii şi proiecte cu impact social.

Bogăţia creaţiilor, numeroasele expoziţii personale, aprecierea confraţilor de meserie şi ale criticilor de specialitate, premiile şi distincţiile obţinute sunt confirmări ale artiştilor asupra calităţii şi a mesajului pe care îl transmit.

Toată expoziţia are egale polarităţi solare şi nocturne, candori luminoase şi linişti tonice, aceasta fiind o manifetare a esenţei superioare a spiritului uman, de a genera printr-un scurt-circuit între artişti şi public fericire şi adevăr, căci frumuseţea are capacitatea de a transforma însasi textura realităţii.

Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi şi Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibu nu fac decât să susţină conceptele care stau la baza activităţii şi totodată a acestei expoziţii, şi anume comunicarea şi prietenia prin intermediul artei şi culturii.”

 Bis Teatru, Str. Stefan Cel Mare nr. 56

Nume proiect : Clandestino

Curator: Bogdan Sărătean

Tip proiect: TEATRU

Program: 22:00 – 23:20

Perioada spectacol: 09/30/2016 – 10/01/2016

Artişti: Laurențiu Bănescu, Claudiu Fălămaș

Descriere: „CLANDESTINO – o versiune entomologico-muzicală a poveștii diluviene”.

„Prima producție BIS teatru care îi aduce împreuna pe Laurențiu Bănescu și pe Claudiu Fălămaș. Pe Laurențiu îl cunoaștem din „Monoloagele vecinului”. Pe Claudiu din „Născut în ’90”. Acum se cunosc și ei destul de bine încât să ne uimească pe noi cu această parabolă muzicală.

Clandestini pe Arca lui Noe. Clandestini în univers. Singuri. Împreună.

Având ca sursă de inspirație primul capitol din „O istorie a lumii în 10½ capitole” de Julian Barnes, CLANDESTINO revine asupra uneia dintre cele mai vechi frământări ale individului: eu în ce „cabină” călătoresc pe croaziera vieții?

CAR, CARI – substantiv masculin. Nume dat mai multor specii de insecte mici, dăunătoare, din ordinul coleopterelor, cu corp păros și picioare scurte, care trăiesc în lemn și se hrănesc cu acesta. Din latinescul carius. (sursa: DEX online)

CLANDESTINO este un spectacol al Companiei BIS Teatru, care s-a jucat în premieră, în cadrul maratonului „25 de ore de teatru non-stop şi  cu succes la București, în Teatrul de Artă.”

 Librăria HABITUS, Piața Mică 4

Nume proiect : Oberhausen în Sibiu

Curator: Pia Ionescu

Tip proiect : FILM

Program: 20:30 – 00:00

Perioada proiecţie: 09/30/2016 – 09/30/2016

Descriere: „O ediție specială din Ciclul tematic Arta în Oraș – Orașul în Artă (Cinema în locuri neconvenționale) lansat anul trecut de Forumul German din Sibiu. Publicul va avea ocazia să vizioneze cea mai recentă selecție de scurtmetraje câștigatoare de la prestigiosul festivalu de scurtmetraje din Oberhausen, Germania. Multi cine-autori cunoscuți precum Roman Polanski, Wim Wenders,  Vera ChytilováValie ExportMiloš Forman sau Werner Herzog și-au început cariera la Oberhausen.”

Primaria Municipiului Sibiu, Str. Samuel Von Brukenthal nr. 2

Nume proiect : Brâncuşi e al Nostru

Curator: Dan-Raul Pintea

Tip proiect : ARTA CONCEPTUALĂ

Program: 19:00 – 01:00

Perioada expoziţie: 09/30/2016 – 10/01/2016

Artişti: Casandra Vidrighin, Claudiu Nicodin, Dan-Raul Pintea, Lavinia Creţu, Mihai Zgondoiu, Kristina Ratiu Demuth, Raisa Hagiu, Ştefan Radu Creţu

Descriere: „Noaptea Albă a Galeriilor este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair care cu ocazia ediţiei a zecea, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, hub-uri creative şi instituţii culturale din alte nouă oraşe. Iar cum grupul Nostru e o alternativă prolifică în circuitul artei contemporane româneşti, mi s-a propus să includ şi Sibul în cadrul Nag. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. 10 ani au trebuit să treacă de când am participat la prima ediţie, că să avem şi noi un eveniment de asemenea amploare la Sibiu, unde din păcate nu sunt spaţii alternative care să susţină astfel de demersuri. Noi înşine fiind în căutare de un astfel de spaţiu am apelat la susţinerea Primăriei care au fost binevoitori să ne ajute, lăsându-ne curtea interioară la dispoziţie pentru o noapte. Conceptul expoziţiei în sine este de a arată că tinerii artişti emergenţi din ziua de azi nu primesc susţinerea necesară de care au nevoie pentru a se afirmă şi că în general artiştii primesc recunoaştere doar postum. Şi cum să facem altfel decât prin a arată că Guvernul României strânge fonduri pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului iar pentru artiştii tineri nimeni nu strânge nimic. De aceea ca şi curator al acestei expoziţii am găsit de cuviinţă să alătur subscriptiei pentru Brâncuşi o altă subscripţie simbolică pentru grupul Nostru. Ideea mi-a venit de la titlul campaniei guvernului “Brâncuşi e al meu” şi titlul grupului “Nostru”. Astfel a reieşit joc de cuvinte cu tentă ironică: “Brâncuşi e al Nostru”.”