19 sculpturi ale artistului Eugen Petri vor fi expuse în Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu în perioada 24 aprilie – 7 mai 2017. Expoziția este denumită „Jazz – Suflet și Formă” și reprezintă mărturia pasiunii artistului pentru muzica jazz.

 Vernisajul expoziției va avea loc la ora 17.00, în Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu, în prezența sculptorului Eugen Petri  și a invitațiilor săi, Konstantin Schmidt – director artistic al Sibiu Jazz Festival și Alexandru Lungu – istoric și critic de artă. Evenimentul este  organizat de Fundația Sibiu Jazz  Festival, în cadrul proiectului Focus Jazz.

Discipol al maestrului Kurtfritz Handel, sculptorul Eugen Petri a intrat în atmosfera jazzului încă de la vârsta de 12-13 ani, având privilegiul de a copilări în Sibiu, capitala jazzului din România. În anul 2005, artistul a găsit inspirația să îmbine  cele două pasiuni ale sale: sculptura și jazzul. Astfel au luat naștere cele 19 piese care surprind trăirile instrumentiștilor de jazz. Eugen Petri își descrie opera “Jazz – Suflet si Forma” într-o manieră în care transmite perfect trăirile care au stat la baza acesteia: “reprezentarea plastică a jazzului în lucrările mele este o frământare de forme realiste și de culori care, într-o nuanță umoristică, reprezintă sau descriu anumite stări pe care le trăiesc instrumentiștii în timpul concertelor și unicitatea anumitor mișcări care apar în timpul spectacolelor.”

Pictorul Florin Șuțu despre “Jazz – Suflet și Forma”: „acestei expoziții a lui Eugen Petri i-aș spune mai degrabă o confesiune, o mărturisire a bucuriei artistului de a locui în vecinatatea sau cel mai adesea în interiorul muzicii, a jazzului. E vorba de o confesiune a artistului, ce încearcă – așa cum Nichita Stănescu sonoriza orice atom – să descompună muzica și să o reașeze, să o reintegreze în tridimensionalitate, să îi confere muzicii, dacă este posibil, materialitate, și nu în sensul vulgului, ci o materialitate în sensul spațialității, elegante, subtile. Eugen Petri îmi amintește de sonoritățile scandinave prin rafinamentul liniei, al încărcăturii emoționale ascunse.”

Cele 19 sculpturi vor fi expuse și vor putea fi admirate în Centrul de Informare Turistica al Primăriei Sibiu în perioada 24 aprilie – 7 mai 2017. Expoziția continuă în perioada 8 -21 mai 2017, statuetele vor fi expuse pentru vizitatori în Galeria de Arta UAP din Sibiu, situată în Piața Mare, la numărul 12.

Cea de-a 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va avea loc în perioada 18-21 mai 2017.