„În 1929, soților Molotov li s-a născut singurul copil, o fată, care a primit același prenume ca fiica lui Stalin, născută cu trei ani înainte, în 1926. Și nu a fost o întâmplare. Respectul profund, chiar venerația de care dădeau dovadă cei doi părinți față de Stalin, precum  și dorința de a se apropia și mai mult de Stăpân explică cu siguranță această alegere.
Au fost așadar două mici Svetlane pe culoarele Kremlinului, două mici prințese. Vechii bolșevici din cercul de la Kremlin au avut mai cu seamă băieți, Mikoian deținând recordul cu cei cinci feciori ai săi. Fetele erau mai rare, dar nu inexistente. Cea mai mare dintre ele era nepoata lui Stalin, Kira Allilueva, fiica lui Pavel și a Evgheniei, care s-a născut în 1920. În același an, a venit pe lume Tatiana Frunze, care, în urma decesului tatălui, a fost crescută împreună cu fratele ei, Timur, de soții Voroșilov.”
fragment din cartea „O istorie erotică a Kremlinului. De la Ivan cel Groaznic la Raisa Gorbaciova”, pag. 66
Autor: Magali Delaloye
Editura: Polirom, 2017

Traducere de Nicolae Constantinescu

De la cele şase soţii ale lui Ivan cel Groaznic pînă la „Kremlinul roşu” al Ninei Hruşciova, Viktoriei Brejneva şi Raisei Gorbaciova, iar înaintea lor al lui Lenin şi Stalin, Magali Delaloye ne dezvăluie latura ascunsă a istoriei unuia dintre cele mai importante centre ale puterii din lume. Reşedinţă a ţarilor, apoi sediu al puterii sovietice, Kremlinul este un loc unde politica şi viaţa privată se împletesc de secole. Pe parcursul acestei incursiuni în trecutul lui secret, descoperim mari poveşti de dragoste, de prietenie şi de ură, cupluri care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei, scrisori înflăcărate, dar şi acuzaţii de trădare şi desfrîu ce trimit rivalii politici în gulag sau în faţa plutonului de execuţie. O pasionantă istorie privată a puterii în Rusia, care ne arată şi locul pe care îl au femeile în politică.

Magali Delaloye, istoric, este specializată în istoria Uniunii Sovietice. Şi‑a luat doctoratul la Universitatea din Berna cu lucrarea Des moustaches et des jupes. Rapports de genre au sein du cercle du Kremlin sous Staline (1928-1953). Predă la Universitatea din Lausanne.