Când trei artiști de excepție și un manager deschis la oportunități se întâlnesc, cu siguranță rezultatul este unul deosebit. Vorbesc de noua premieră de la Teatrul Național „Radu Stanca” din  Sibiu, „Noapte bufonilor”, în regia lui Alexa Visarion. El a reușit să îi aducă pentru prima dată pe aceeși scenă pe  Ilie Gheorghe și Marian Râlea.  

Spectacolul pe care încercăm să-l arătăm e unul de artă, spune directorul teatrului, Constantin Chiriac, iar întâlnirea celor trei artiști aduce în lumea teatrului tot ceea ce înseamnă nevoia de certitudine și de a avea repere între scenă și viață. Teatrul este oglinda vieții. Am acceptat acest spectacol imediat ce Alexa Visarion mi l-a propus, continuă acesta.

„Noaptea bufonilor” capătă o identitate distinctă pentru Alexa Visarion, fiind și debutul lui pe scena de la Sibiu. Acest spectacol poate fi exploatat aici, așa cum merită cei doi autori și nu în altă parte. Cu bucurie și emoție, cu un anumit tip de dorință de a vorbi deschis fără a țipa, mă refer la modul figurat. E un spectacol care aduce în discuție nuanța în interpretare, în construcție și care, într-o ultimă instanță, fără să fie ceva pesimist, e și un testament al meu.

Două roluri mari- Ilie Gheorghe și Marian Râlea

Spectacolul ne trece prin vrajă, înălțare, poezie, neuitând totodată de dublul însoțitor: degradarea, bătrânețea, singurătatea. Vorbește de magia și deriziunea ce sălășuiesc în arta actorului. Actorul și Sufleorul sunt două roluri mari care nu sunt diferite ca valoare, ci doar ca text și volum. Să nu se înțeleagă că e vorba de un rol mare și unul mic, ci de un rol care are dimensiunea liderului și altul care are dimensiunea bufonului din Lear. Cehov le-a dat nume personajelor, noi le-am scos tocmai pentru a găsi fiecare dintre dumneavoastră un răspuns, adaugă regizorul.

Noaptea bufonilor este alcătuit din cuvinte și din tăceri, în egală măsură. Iar la final, așa cum însuși regizorul Alexa Visarion afirma în timpul repetițiilor, „rămâne ecoul“. Marian Râlea ne promite că vreme de o oră timpul se va opri în loc. Acești oameni vor reusi să oprească puțin timpul, să aveți senzația că timpul este spulberat, astfel veți câștiga o oră și zece minute din viață dacă veniți la spectacol. Este o imponderabilitate teatrală pe care noi am încercat să o creăm și sperăm ca și dumneavoastră să aveți aceeași impresie. Veniți și veți câștiga!

Strălucirea interpretării celor doi actori aduce în scenă tocmai lumea nevăzută a scenei. A fost o experiență fabuloasă pentru mine. Mă întâlneam într-o oră cu eroii pe care i-am întâlnit în cei 50 de ani de experiență teatrală. Îmi dădea posibilitatea să-mi  revelez mie elemente care mă puneau într-un contact direct cu ceea ce-mi solicita regizorul Visarion. Mi-a fost la îndemână să prind repede voința domnului Visarion, să o pliez pe capacitatea mea de a extrage esența acestora și să întrupez acest personaj, spune Ilie Gheorghe.

Spectacolul are premiera în această seară, de la  ora 19:00.

DISTRIBUŢIA: Ilie Gheorghe, Marian Râlea, Veronica Arizancu, Ioana Cosma.

Prețul unui bilet este de 20 lei, respectiv 15 lei.