20 de fotografii în alb și negru, realizate exclusiv prin procedee analogice, clasice, ce prezintă portrete ale oamenilor străzii, vor fi expuse mâine, 14 iunie, în Turnul Sfatului din Sibiu. Autorul expoziției este Iulian Ignat, redactor și fotograf.

„La o singură rasuflare, un singur pas distanță de noi, se află, în plină desfășurare, o lume paralelă. O pojghiță foarte subțire ne desparte de ea. Locuitorii săi sunt aproape la fel ca noi, din același conținut, însă pe ei nu-i frământă ratele la bancă pentru o nouă mașină, rezultatul meciului de aseară, noile aplicații apărute pentru telefonul mobil, ce blockbuster rulează la mall sau ce reduceri sunt la electrocasnice. Pe acești oameni îi frământă un singur lucru: vor trece de gerul nopții, vor rezista foamei, lipsei oricărei asistențe medicale, vor fi în viață și mâine? Am aruncat, timp de patru anotimpuri, o privire în această lume și am descoperit povești emoționante și oameni de treabă, cu nimic mai răi sau mai buni ca noi. Această expoziție reprezintă omagiul meu adus oamenilor străzii din Bucuresti”, spune Iulian Ignat.

oamenii strazii

Proiectul a început în aprilie 2015 și a durat până în februarie 2016. Din toate fotografiile, Iulian Ignat a selectat 20 dintre ele, pe care vrea sa  le prezinte publicului. Spune că nu a  fotografiat cerșetori sau aurolaci, drogați sau oameni ai străzii ce trăiesc într-o societate paralelă cît de cât organizată. Ci a fotografiat și a aflat povestea unor oameni singuratici, care, până la un punct, au avut o familie, un rost. Sunt povești tulburătoare care te fac să te gândești cât de subțire e pojghita ce ne desparte de ei.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 15 iunie, de la ora 17.00.

Iulian Ignat s-a născut în iulie 1972 la Bucureşti. Din 1994 colaborează cu diverse ziare, reviste şi posturi de radio. Din 1998 este redactor şi fotograf al revistei „Formula AS”, pentru care semnează ca fotograf mai bine de 90 de coperţi. Este unul dintre cei cinci fotografi ce realizează albumul de fotografie „Răzvan Mazilu – Oglinzi”.  A realizat fotografii pentru albume muzicale, între care „Grigore Leşe şi aromânii  fârşeroţi”, Trei Parale „Bazar II”. Printre expozițiile sale personale, amintim: „Sârba lui Nătăliţa” (București, 2000), „Dan Puric – Fără vorbe” (2004, Institutul Francez Bucureşti),   „Gura Râului” (Sibiu, 2007), „Jazz & White”  (Sibiu, 2008), „Buena Vista şi alte tarafuri”(Sibiu, 2010), „Fe”(Teatrul Național București / ICR Viena ) 2015).