Cât alergi? Pentru cine alergi? Ce proiect au? Oare o să reușesc? Știi că și eu alerg? Hai să ne antrenăm împreună! Eu alerg pentru … Ce a fost în trecut Semimaratonul din Sibiu s-a transformat acum în Maratonul Internațional Sibiu. Va avea loc sâmbătă, 27 mai și peste 3200 de alergători vor pleca de la linia de start din Piața Mare sau vor alerga din alt oraș sau din altă țară. Câțiva alergători au venit special în Sibiu pentru această stare de spirit.

A venit timpul. Mai sunt două zile. Deschid email-ul și citesc informațiile utile pe care reprezentanții Fundației Comunitare din Sibiu le-au trimis participanților. Astăzi și mâine trebuie să ne ridicăm kitul ce va conține numărul de alergător, probabil un tricou și alte lucruri necesare cursei. Pentru mulți dintre noi ziua de sâmbătă va reprezenta o provocare, doborârea recordului personal, sentimentul contribuției la cauza cea mai de preț, apartenența la comunitate, prilejul de a exersa munca în echipă și de a preda ștafeta colegului, dar și un bun moment să ne bucurăm împreună cu prietenii. Antrenamentele sunt pe ultima sută de metri, iar la fiecare pas recunoști pe străduțe alergători ambițioși care profită de briza răcoroasă a serii pentru a mai face o tură de alergare.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Blindați cu energie pozitivă, organizatorii de la Fundația Comunitară anunță un set de reguli: startul va fi diferențiat, participanții la Maraton vor porni la ora 8.45, fiind urmați de alergătorii la cursa de 21 km, la ora 9 și apoi de cei înscriși la Crosul Visma, la ora 9.15. Analizez harta de pe site-ul evenimentului. Se pleacă din Piața Mare, prin orașul vechi, catre Parcul Sub Arini, Grădina Zoologică, Muzeul Satului,  pe urmele lui Emil Cioran și ale lui Octavian Goga, până în localitatea de baștină a acestora, Rășinari și Poplaca, iar apoi înapoi în centrul orașului. Punctele de revitalizare se află la fiecare 5 km de pe traseu. Acolo te vor aștepta niște voluntari energici care îți vor oferi apă și fructe. Este indicat să porți o șapcă și protecție solară. Numărul trebuie aplicat pe partea din față a tricoului sau a short-ului. Mă aștept și la câteva surprize pe traseu. Starea de sărbătoare de-a lungul celor 42 de km sigur va include și diferite momente artistice oferite de voluntari: încurajări, poze și eternul „hai, hai, hai” motivațional. Mereu când simți că nu mai poți, un voluntar este acolo să te sprijine. „Haaai că poțiiii!” Iar  apoi te gândești la cauza pe care ți-ai ales-o.

Foto: Ovidiu Gînfălean

Am adunat laolaltă câteva păreri ale celor ce și-au ales o cauză pentru care să alerge sâmbătă

Adela, colega noastră de la Capital Cultural îmi spune: „Am ales să alerg la Maratonul Sibiului pentru ca pot face ceea ce îmi place și, în același timp, să contribui la schimbare. E nemaipomenit.” Ea a alergat și anul trecut pentru aceeași cauză. Dăm Startul în viață. Asociația Baby Care Sibiu, Asociația Mâini Unite, Organizația E.M.M.A și Asociația Unii pentru alții au scopul comun de a strânge fonduri pentru modernizarea secției de Neonatologie de la  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Își doresc să scadă şi mai mult rata mortalităţii, printre cele mai mici din ţară, şi rata complicaţiilor asociate prematurităţii prin dotarea secţiei de prematuri la standarde internaţionale. Știați că „Incubatorul este acel loc miraculos care asigură o parte din ceea ce au neapărată nevoie prematurii pentru a supravieţui – căldura”? Adela va alerga cu ușurință 21 km și este printre cei mai activi fundraiseri pe care îi observ pe News Feed-ul meu.

Primesc cu acest prilej și un frumos manifest pentru aceeași cauză de la o cititoare Capital Cultural, care la rândul ei scrie pe blogul Ikstar.org:

Am zis DA, am făcut înscrierile și am început să mă pregătesc psihic și sufletește, pentru ceea ce am de gând să fac. Cros caritabil să fie!”

Ana Maria Mătușoiu îmi povestește că a alergat anul trecut la Semimaraton și „a fost, spun sincer, una dintre cele mai frumoase experiențe de care am avut parte. Anul acesta am decis să alerg pentru un alt proiect de care mă simt apropiată, așa că am ales teatrul. Cunoscând și o parte dintre acești oameni și simțind pe pielea mea emoțiile pe care le transmit în timpul unui spectacol, am decis să le dau și eu ceva înapoi. Am vrut ca fiecare strop de energie pe care îl voi da pe parcursul acelor 5 km să fie pentru un proiect în care cred. Un proiect în care vedem oameni frumoși, ambițioși și mai ales talentați! Alerg pentru Teatrul din Cartier”.  Asociația culturală BIS își dorește să organizeze cu ajutorul fondurilor obținute, spectacole de teatru în diferite cartiere din Sibiu, acordând astfel șansa comunităților “de a se implica în mod nemijlocit, de a participa direct la eveniment. Aşadar, grupul-ţintă cuprinde însăşi locuitorii cartierului respectiv, provenind din toate categoriile sociale şi de vârstă. Prin discuţiile de după spectacol, spectatorii îşi vor putea împărtăşi experienţele trăite sau vor putea pune întrebări, într-un cadru informal, prin care se ajunge la o conştientizare a trecutului nostru în general şi al cartierelor respective în special. Cu siguranţă, aceste beneficii vor da rezultate în timp”, argumentează aceștia. Între timp, cred că am auzit cu toții de echipa celor 4 magnifici, cum se autonumesc cei patru artiști, alergători, ce promovează această cauză, Bogdan Sărătean, Augustin C. Pop, Dan Țilea cunoscut și ca Matli MC și Sebi Herișanu. Sigur ne pregătesc o surpriză la finish!

Foto: Ovidiu Gînfălean

Un alt proiect demarat de Asociația Animal Life sustine sterilizarea ca fiind singura soluție de a preveni abandonul și cruzimea la care sunt supuse animalele de companie nedorite. Deși legislația în vigoare prevede obligativitatea sterilizării, efectuarea acesteia de către persoanele cu venituri sau pensii mici este aproape imposibilă. Maria Cismaru aleargă pentru al cincelea an consecutiv pentru proiectele Animal Life și este convinsă „că schimbarea mentalității privind responsabilitatea față de animalele nevinovate va începe să prindă rădăcini, și în viitor vom putea să mergem liniștiți pe stradă fără teama de-a vedea animale rănite, înfometate, chinuite sau moarte. Este un subiect sensibil, ce naște controverse, o problemă care a dovedit că soluțiile de ugență sunt cu adevarat ineficiente. Un management adecvat al animalelor fără stăpân, însoțit de educația continuă a oamenilor este singura rezolvare durabila a acestei probleme”.  Ea mai spune: „Mi s-a reproșat că nu îmi folosesc eforturile de-a strânge bani pentru o cauză importantă, dar vreau sa fie cât se poate de clar că nu există cauze importante și mai puțin importante și că ceea ce este cu adevarat important este faptul că ne mobilizăm pentru schimbare și pentru o comunitate mai sigură și mai frumoasă. În fiecare an am avut parte de susținerea multor oameni minunați și asta mă face întotdeauna să privesc cu optimism spre viitor, asa că alerg pentru trup, dar mai ales pentru suflet.”

Cauza în care crede fiecare este cea mai importantă, iar Maratonul Internațional Sibiu este într-adevăr un prilej numai bun pentu a contribui la schimbarea pe care fiecare și-o dorește.

Foto: Călin Covaci

Ioana Nico a ales și ea aceeași cauză pentru care va alerga 5 km. „Motivații sunt destule. De la cele de ordin personal care au legatură cu iubirea și respectul fată de animale și voluntariatul la aceasta asociație, până la cele care țin de responsabilitatea ca cetățeni și bunul-simț pe care ar trebui sa îl aibă fiecare dintre cei care se plâng de prezența animalelor pe străzi, dar care nu fac nimic pentru a împiedica acest fenomen. Ține de fiecare dintre noi să aducem schimbări comunității acolo unde simțim că putem și că ne dorim o schimbare. Sunt o mulțime de argumente pentru a susține sterilizările animalelor de companie, de la sănătatea animalului până la cutiile de carton sau sacii de rafie cu puiuți abandonați, nopțile nedormite și sacrificiile pe care le fac voluntarii Animal Life pentru a salva animalele abandonate și pentru a repara greșelile intenționate sau din neștiintă, pe care le fac unii cetățeni…Am oscilat între două proiecte foarte dragi mie – al doilea este cel al Asociatiei culturale BIS, Teatrul din cartier, însă am ales într-un final Animal Life. La Teatrul din Cartier voi susține un alergător. Sunt numai proiecte faine și utile la Maraton și de data aceasta, ca în fiecare an”.

Foto: Ovidiu Gînfălean

You can do it! – pe lângă mesajul motivational, această certitudine este și titlul unui proiect susținut de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen- A.L.E.G. Vladimir Barbu de la Librăria Habitus aleargă pentru proiectul care își propune să formeze un grup consultativ local al tinerilor, care să aibă un cuvânt de spus în educația pentru prevenirea violenței și a stereotipurilor de gen. Vladimir crede că „identificarea și conștientizarea violenței, de orice fel ar fi ea, trebuie învățată încă din școală. Respectul pentru celălalt nu se impune prin violență, iar lumea trebuie să știe asta cât mai repede pentru a putea preveni aceste cazuri”. El și-a propus să alerge 10.5 km pentru această cauză.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Și pe site-ul proiectului (maratonsibiu.ro) putem citi câteva mărturii ale participanților. Anabela Târnovan, cadru universitar la ULBS rezumă în câteva propoziții formarea unei comunități a orașului, din care fiecare facem parte și pentru care, fiecare contribuie cu puțin la visele echipei Participanții la Maratonul Internațional Sibiu, fie ei alergători, fundraiseri sau susținători: „Fiecare dintre noi poartă în el/ea o veste bună. Vestea bună este că nu știi cât de minunat poți să fii. Cât de mult poți să iubești! Cât de multe poți să realizezi! (Anne Frank).Când am citit aceste rânduri, mi-am amintit că am plecat anul trecut de la semimaraton cu acest sentiment și cu încrederea în puterea noastră, a tuturor, de a face lucruri frumoase pentru noi și pentru Sibiu. Asta e pentru mine semimaratonul  – un eveniment care ne amintește cât de minunați suntem fiecare dintre noi și, mai ales, cât de minunați suntem împreună”, spune aceasta.

21 de proiecte, alese pe sprânceană

Proiecte mai sunt multe și fiecare se identifică cu cel care i se potrivește mai bine. Dacă ești hârtibăcean convins și îți amintești de căsuțele vopsite în albastru, de pâinea proaspăt coaptă în vatră a bunicii, de șuieratul Mocăniței ce lega Sibiul de Agnita, nu ai cum să nu alergi pentru Mocăniță. Lucian, colegul nostru de redacție, care de altfel leagă toate acțiunile lui de câte un mijloc de transport alternativ, aleargă pentru al treilea an consecutiv pentru această cauză, în speranța că într-o zi, va putea să se plimbe cu “trenulețul cool” al copilăriei sale, pe traseul său integral.

Foto: Alina Belașcu

Alergătorii au mai ales proiectul de la Științescu Hub, Educația STEAM (Știintă, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică) care promovează contactul încă de la vârste foarte mici, cu științele și tehnologia, ca fiind o necesitate impusă de evoluția societății. Melinda și Oliver au venit săptămâna trecută din Londra pentru a alerga la maraton 21 km susținând astfel proiectul Sibiul de poveste-festival de integrare în comunitate a copiilor din centrele de plasament. Proiectul propune integrarea socială a copiilor din centrele de plasament din județul Sibiu prin realizarea unui eveniment în cadrul căruia să fie aduși laolaltă cu copii și adulți din comunitatea în care trăiesc. De asemenea, vor fi  organizate 12 ateliere de storytelling sau pictură.

O bună parte din cunoscuții mei au ales să alerge pentru proiectul UCOS, Învăț să simt, ce are ca obiectiv amenajarea unui spațiu de joacă și o aleea senzorială pentru copiii cu autism. Alte proiecte care merită susținute sunt: Prietena noastră, barza albă, care are ca scop strângerea fondurilor necesare pentru construirea a șase suporturi  destinate cuiburile de barză din județul Sibiu, Carul cu lână – ateliere meșteșugărești și de creație, itinerante, Maratonul compostării – transformăm deșeurile în resurse, WeHelp Țichindeal – Educație prin sănătate!, Apă pentru Sănătate – Spitalul Copiilor, Linia verde-Tramvaiul Rășinari liant între generații, Locații de „belvedere” pe traseul de biciclete Sibiu-Poplaca, EDU-TV, „Armonii pentru copii” (ArCo) – ateliere de educație muzicală, Din Culisele Unei Plantări, SOS connects to START!, De-a arhitectura la sat, sau Constituția României – varianta funky pentru copii, proiect ce își propune să „regândească” Constituția României, astfel încât aceasta să devină prietenoasă, colorată, chiar un obiect „cool”, pe care fiecare copil să vrea să îl poarte în ghiozdan. Eu de altfel mi-am propus să am ca accesoriu funky, în geantă, Constituția României în variantă ilustrată, și de aceea alerg la rându-mi 21 km.

Îmi amintesc în acest context de mărturia lui Andrei Șoroagă de la Asociația Cu verdele-n Sus, de pe site-ul Maratonului: “SemiMaratonul e o zi de sărbătoare a comunității sibiene, la care particip cu drag de câte ori am ocazia”. Voi v-ați pregătit deja echipamentul de alergare? Sâmbătă sărbătorim!

Foto: Cristian Bîscă

Pe locuri, fiți gata, START!

cover foto: Marius Miclea