Nu consider că trăim o epocă de glorie a radioului, pentru că acesta a trebuit să se adapteze și să cedeze spațiu de fiecare data când un alt mijloc mediatic, fie TV sau Internet, și-a făcut apariția. Constat însă, că oferta de posturi radio, și în România, e mai bogată ca niciodată. Și asta nu în ultimul rând și datorită internetului. Am decis astfel să facem o listă de 10 posturi de radio online, care pun un mare accent pe muzica pe care o difuzează. Am lăsat la o parte posturile publice și comerciale mari, care au în heavy rotation cam aceleași hituri și iată ce-a ieșit:

nicecream.fm

Autodescriere: Laidback grooves with a slice of panda funk. 

Cu aproape 30.000 de fani câștigați în ultimii 3 ani, nicecream.fm a reușit să se impună printr-un mix de muzică lejeră dar răcoritoare, numai bună pe vremea toridă ce s-a instalat în ultimele săptămâni. E aprope imposibil să nu găsești ceva potrivit pe unul dintre cele 3 canale, de unde curg neîntrerupt cele mai proaspete selecții de funk, jazz și cam tot ce poate suna mai groovy. Nu sunt deloc de neglijat nici fotografiile sau gif-urile care rulează pe fundalul site-ului sau grafica ireproșabilă, toate acestea contribuind la buna dispoziție pe care o emană watermelon  instant.

radioindiegen

Autodescriere: Respirăm muzică, trăim pe ritmuri alternative. Radio IndieGen e impulsul pentru generaţiile avide să descopere muzici actuale, cu concept şi cu impact.

Adună sub aceeași umbrelă cam tot ce se înțelege în zilele noastre sub termenii indie sau rock alternativ. Inclusiv trupe românești indie, gen: AB4, Toulouse Lautrec, The Amsterdams, Robin and the Backstabbers și alții. Având în vedere relativ recenta existență a postului (fondat în iulie 2014) și nișa muzicală pe care o acoperă, RadioIndiegen nu pare să se bucure încă de o vizibilitate extraordinară. Dar poate că nu asta e miza. Să nu dăm, așadar, năvală, dar să ascultăm puțin câte puțin. Merită!

eclecticfm.ro

Autodescriere: Online radiostation curating the best new music for the music aficionados. Don’t Get Bored.

E clar că nu vrem să ne plictisim. Iar printre căutările muzicale ale celor de la eclecticfm chiar avem șanse să găsim lucruri palpitante. Conform definiției, eclecticul“ alege din diverse sisteme de gândire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun”. Deci, a se consuma cu încredere!

Jazzradio.ro

Autodescriere: Jazz Radio Romania – perfect pentru relaxare!

Nu are nevoie de prea multe prezentări. Probabil la fel au gândit și cei care îl administrează, întrucât, din păcate, nu știi niciodată ce asculți. Cred cu tărie că la un radio online trebuie să fie tot timpul vizibil playlistul. Dar așa e jazzul, mai improvizat. Și de asta ne place !

delahaze.fm

Autodescriere: Odd kinda spirit, UNCOMPROMISING, independent eclectic radio.

Aș zice cam așa: multă muzică pe care nu ai șansa să o auzi în alte locuri de pe la noi. Discuția despre stiluri muzicale nu-și prea are sensul aici, deoarece delahaze merge, din nou, în multe direcții. În fine, greu de definit, dar cred că dacă Björk ar asculta un radio românesc, delahaze ar fi. Fără prejudecăți, trebuie încercat!

republikaverde.ro

Autodescriere: Un radio pe pace.

Nu are legătură cu vreun partid ecologist (deși ar putea), așa că nu vă lăsați păcăliți de nume. E, poate, singurul radio românesc de reggae. Dar nu numai. Dacă e să rămânem în jargonul rastafarian, e un radio pe vibrații pozitive. Merge la orice oră!

tananana.ro

Autodescriere: Aici e TANĂNANA! Alternative Adult Contemporary music & entertainment channel based in Bucharest. Romania.

TANĂNANA nu este, spre deosebire de celelate radiouri amintite, prezent doar în online. Dar are meritul de a fi umplut golul lăsat de radio Guerrilla, în perioada în care acesta din urmă se lupta să revină pe frecvențe.  E interesant de urmărit dacă va urma o oarecare reorientare, odată cu revenirea Guerrilla. Dar cred că niște concurență poate fi constructivă. Chiar și pe nișa alternativă.

guerrillaradio.ro

Autodescriere: Eliberadio!

De curând renăscutul radio Guerrilla poate fi numit, fără rezerve, veteranul radioului alternativ din România. Pe lângă cele câteva frecvențe pe care emite în țară, radio Guerrilla are o mare relevanță și în online, unde se găsește și publicul lor țintă (cca. 222000 likeuri pe Facebook). Un radio comercial presupune și reclame dar pe de altă parte oferă știri, emisiuni cu moderatori deja consacrați (Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Bogdan Șerban ș.a.) sau  trupe invitate în studio . Zic să ne bucurăm că “Binili învinge!”

nicecream

Bonus, de prin alte părți:

kexp.org

Autodescriere: Where the Music Matters

KEXP e un radio al cărui istorie este strâns legată de evoluția scenei muzicale foarte active din Seattle, Washington, Statele Unite ale Americii. Seattle e orașul care i-a dat lumii pe Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam, Soundgarden etc., fiind, pe bună dreptate, considerat capitala mondială a grungeului. Acest radio privat, finanțat în totalitate doar prin donațiile ascultătorilor continuă să fie o mare sursă de inspirație muzicală pentru multe radiouri din toată lumea, rămânând fidel crezului că KEXP este locul unde muzica contează.

radionula

Autodescriere: Radio NULA is an internet radio station playing the finest Soul, Funk, Hip Hop and all that Jazz 

Slovenii de la Radio Nula au trecut de mult granițele virtuale ale propriei țări, având deja o bază foarte largă de ascultători în Balcani și nu numai. Continuă să convingă cu cele mai bune ritmuri de soul, funk, hip-hop și jazz.

Voi ce mai ascultați?