Oamenii de știință americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din acest an, au anunțat reprezentanții Comitetului Nobel de la Stockholm, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc astăzi.

Cei trei au primit premiul Nobel 2017 pentru studiul lor privind mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian.

Potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel de la Stockholm, descoperirea este una importantă întrucât „timp de mai mulți ani am știut că organismele vii, inclusiv oamenii, au un ceas intern, biologic, care îi ajută să anticipeze și să se adapteze ritmului unei zile. Dar cum funcționează acest ceas? Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au reușit să tragă cu ochiul în interiorul ceasului nostru biologic și să elucideze modul în care acesta funcționează. Descoperirile lor explică modul în care plantele, animalele și oamenii se adaptează propriului ritm biologic în așa fel încât să se sincronizeze cu mișcarea de revoluție a Pământului”.

Într-un sumar al studiului realizat de cei trei oameni de știință, reprezentanții Comitetului spun că „laureații premiului Nobel pentru Medicină au reușit să izoleze gena care controlează ritmul biologic zilnic.”

Oamenii de știință au demonstrat că această genă conține o proteină ce este acumulată în celulă pe parcursul nopții și care este apoi descompusă în timpul zilei.

„Cu foarte mare precizie, ceasul biologic face ca organismul să se adapteze la diferite faze ale zilei. Ceasul stabilizează funcții importante precum comportamentul, nivelul de hormoni, somnul, temperatura corpului sau metabolismul. Starea noastră generală de bine este afectată în momentul în care există o nepotrivire între mediul exterior și acest ceas biologic. De exemplu, când călătorim în zone cu fus orar diferit”, arată studiul oamenilor de știință.

Studiul arată și că „un dezacord între stilul de viață și ceasul biologic poate fi asociat cu riscuri crescute pentru dezvoltarea mai multor boli”.

Premiul Nobel pentru Medicină este primul anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an.

În 2016, premiul NObel pentru Medicină a fost acordat cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismelor de autofagie, un proces fundamental pentru descompunerea și reciclarea compușilor celulari inutili sau disfuncționali. Acest proces este implicat în mai multe maladii, inclusiv cancer și boli neurologice.

Următorii laureați ai premiilor Nobel, pentru fizică, chimie și pace vor fi anunțați în această săptămână, în zilele de marți, miercuri și vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit săptămâna viitoare, pe 9 octombrie.

Premiul Nobel pentru Literatură, care este atribuit în mod tradițional într-o zi de joi, va fi anunțat tot în această săptămână, pe 5 octombrie.

Premiile Nobel vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc pe 10 decembrie, când se comemorează moartea lui Alfred Nobel.