Fundaţia Comunitară Sibiu (FCS) lansează miercuri, 20 aprilie, a doua ediţie a Fondului Ştiinţescu Sibiu. Se oferă 120.000 de lei pentru iniţiative care îşi propun să transmită pasiunea pentru ştiinţe mai departe, prin proiecte educaţionale nonformale adresate copiilor şi tinerilor.

Lansarea va avea loc în Sala Avram Iancu a Universităţii Lucian Blaga (Bulevardul Victoriei, Sibiu), începând cu ora 18.00. Vor fi prezenţi partenerii programului şi educatori pasionaţi care au luat parte anul trecut la Ştiinţescu, care vor împărtăşi din experienţele lor, precum şi o parte dintre copiii şi tinerii care au făcut cunoştinţă anul trecut cu ştiinţa dincolo de teorie şi sălile de clasă.

Agenda evenimentului:

  • ce este Științescu și cum a fost la ediția pilot în 2015 (scurt rezumat)
  • prezentarea Ghidului de aplicare 2016
  • prezentarea direcțiilor de proiecte
  • calendar program
  • Q&A

Evenimentul este deschis tuturor pasionaţilor de ştiinţă: elevi, profesori, organizaţii neguvernamentale, autorităţi publice.

Ce proiecte sunt încurajate?

Ştiinţescu 2016 susţine trei direcţii generale:

  • Învăţare bazată pe proiecte (project-based learning). Aceasta reprezintă o metodă educaţională prin care copiii cercetează activ aspecte şi provocări din lumea înconjurătoare şi dobândesc, în mod practic, o mai bună înţelegere a fenomenelor din jurul lor.  Elevii sunt puşi în postura de a analiza şi rezolva o problemă specifică dintr-un anumit domeniu. Sunt încurajaţi să privească problema din mai multe unghiuri şi să găsească soluţii. Specific este lucrul în colaborare, în grupuri mici şi prezentarea rezultatelor în faţa unei audienţe. PBL oferă multe oportunităţi pentru integrarea tehnologiei în şcoli. O problemă relevantă sau provocatoare poate încuraja elevii să exploreze, să investigheze şi să înţeleagă mai bine lumea în care trăim
  • Spaţii educaţionale. Acele spaţii dedicate tehnologiei pentru juniori, echipate corespunzător, şi care să servească ca un sediu permanent unde să se desfăşoare cursuri, ateliere practice din domeniul educaţiei STEAM adresate copiilor şi tinerilor
  • Maker-culture, respectiv cultura contemporană care se bazează pe conceptul de Do-It-Yourself (Fă-Tu-Singur) care combină partea de software cu dezvoltarea de componente hardware (exemple: electronică, robotică, 3-D printing). Aici regăsim şi îmbinarea dintre activităţile tradiţionaliste (precum lucrul cu metalul sau lemnul) şi programare.

Sunt încurajate acele proiecte educaţionale care promovează inovarea și creativitatea, implicarea activă a elevilor, interdisciplinaritatea, motivația intrinsecă și dezvoltarea de abilități mai degrabă decât transmiterea de informații.

Cum a fost la ediţia din 2015?

În 2015, prin Ştiinţescu Sibiu, au fost finanţate 15 proiecte educaţionale care au adus împreună peste 1800 de copii şi tineri. Dintre ei, 174 de elevi au învăţat noţiuni de programare în cadrul a patru proiecte, 6 echipe de liceeni au proiectat, bugetat şi construit 6 grădini verticale, sute de elevi au participat la ateliere de robotică şi la experimente spectaculoase de chimie. Mai multe despre rezultatele ediţiei pilot Ştiinţescu Sibiu aici.

“Fondul Științescu” este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Romanian-American Foundation şi partenerii locali Visma Software, ITNT, Bearing Point, United Way, Metropolitan Life, EBS, ProLanguage, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Inspectoratul Școlar la județului Sibiu, Librăria Habitus.