„Știu că Brâncuși a stat la Paris și a realizat multe sculpturi. Tot acolo a avut si atelierul”, îmi spune Cătălin care are 11 ani. În mână ține sculptura sa din lut ce seamănă cu Coloana infinitului a lui Brâncuși. Se adună toți la poza de grup și dintr-o dată exclamă zgomotos „Daaa, ne-a plăcut!”. Tocmai ce s-au încheiat atelierele speciale de la Teatrul Gong, care au avut ca temă „Ziua Brâncuși”. O metoda bună de a-i face pe copii să se învețe mai multe despre cultura noastră.

„Seria atelierelor dedicate Zilei Naționale Brâncuși completează programul nostru standard, în care încercăm să dezvoltăm o platformă de cursuri interactive pentru copii, cu ajutorul cărora aceștia să descopere culisele teatrului prin exerciții de colaj, bricolaj și lucru manual. Ei învață să construiască atât măști cât și marionete sau alte obiecte de animație. Astăzi, copii au învățat să lucreze cu lutul și au descoperit prin povești, istoria marelui sculptor, Brâncuși”, spune Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong.

Aurelia Călinescu a coordonat atelierul cu tema „Pasărea Măiastră” în care cei mici au descoperit noi tehnici de lucru manual.

atelierele lui Brancusi

Diana Ribana și Alina Moldovan au susținut în paralel un atelier cu modelaj în lut prin au povestit istoria «părintelelui sculpturii moderne».

„Astăzi am avut un altfel de atelier, am sărbătorit 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, prin joc și poveţe. Am învățat să dăm formă lutului și ne-am inspirit din sculpturile lui Brâncuși. Copiii au studiat imagini cu operele marelui sculptor, pe care le-am expus în atelier, iar fiecare copil s-a inspirat pentru scultpura sa din lut, așa cum a crezut. Le-a plăcut foarte mult lucrul cu lutul, iar noi ne bucurăm că ei sunt atât de creativi”, spune Diana Ribana.

copii_ateliere_Brancusi

Copiii sunt creativi și în fața microfonului. Nu au fugit să se echipeze de plecare, ci au început să-mi explice ce au ei pe planșele pe care le țineau cu amândouă mâinile, ca munca lor să ajungă cu bine acasă la ei.

„Eu am făcut Poarta Sărutului și știu că astăzi este ziua lui Brâncuși”, îmi spune Sorina, care este în clasa a treia. O colegă îi șoptește ceva legat de 140, iar un băiat mai ager rostește cu voce tare „s-au împlinit 140 de ani de la moartea lui”. În secunda următoare, îl corectează mai mulți copii în cor „de la naștere”. Da, am căzut toți de acord că astăzi sărbătorim 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Am am trecut la următoare sculptură din lut. Elena (10 ani) a realizat un chip de fată, pe plansa ei. O întreb mai multe.

sculptura lut_brancusi„Nu știu sigur ce am reușit să fac. A trebuit să realizăm niște sculpturi din operele lui Brâncuși. Eu doar m-am inspirat de la domnișoara Pogany”. Un alt băiețel îmi spune că a făcut Masa tăcerii și că a auzit că ultimii ani din viață, marele sculptor român i-a trăit la Paris. Îl întreb unde putem să vizităm Masa tăcerii. „Cred că undeva într-un parc. Nu știu sigur. Poate în Târgoviște”. Una din fetițe spune că ea știe de Târgu Jiu, rămâne să mai verifice informația.

masa tacerii_ateliere

Printre toate sculpturile din lut de la atelier, predomină Coloana infinitului și Masa tăcerii. Un alt copil vine să-mi arate că el a ales altceva, e pregătit și cu discursul „Eu am venit la Teatrul Gong ca să sculptez în lut, de Ziua lui Brâncuși. Și am ales să realizez sculptura Cocoșul. Nu știu foarte multe despre ea, ci doar am auzit la o lecție de la școală. Mi s-a părut destul de ușor de făcut. Știu despre Brâncuși că a stat mult la Paris, acolo a și murit, iar în timpul vieții a realizat multe sculpturi printre care Masa Tăcerii, Coloana infinitului, Sărutul, Cocoșul și Domnișoara Pogany”. Îl felicit pentru informațiile importante, iar el se întoarce către unul dintre camarazi, mândru: „Ai văzut că n-am avut emoții. Important e să știi cine a fost Brâncuși”.

 foto: Ramona Franț