Operă, etno-jazz cu influențe balcanice și din Orientul Mijlociu, dar și lucrări în premieră mondială, compuse de studenții Academiei ICon Arts – sunt printre hightlights-urile acestei ediții. A XIII-a ediție a festivalului ICon Arts și a IX-a care se desfășoară în Sibiu, aduce și în acest an muzica clasică și cea contemporană în prim-plan. Sala Thalia este locația centrală a evenimentelor, însă câte un eveniment va avea loc și la Castelul Peleș din Sinaia și la cetățile din Biertan și Cisnădioara.

Peste 150 de artiști de pe toate continentele vor susține concerte, iar dacă anul trecut invitatul de gală a fost Mircea Tiberian pentru sărbătorirea a 40 de ani de activitate, anul acesta cvartetul ConTempo sunt invitații de onoare.  ConTempo este un cvartet prestigios, apreciat în întreaga lume. Partea bună e că sunt de origine română, partea proastă e că activează în străinătate și rareori ajung în România să concerteze, ne spune Sebastian Gheorghiu, directorul festivalului.

Numeroase turnee mondiale, peste 1200 de concerte în peste 46 de țări și 14 premii internaționale, așa arată cartea de vizita a cvartetului ConTempo. Relația noastră cu ICon Arts este una de lungă durată, o legătură care s-a păstrat peste ani, iar invitația nu a venit datorită succesului nostru în Occident, ci a fost o apreciere a activității noastre de când eram în țară. E o deosebită plăcere să fim aici, nu numai pentru concerte, ci și pentru colaborarea cu compozitorii contemporani. Ăsta e un lucru extraordinar, pentru că noi, ca interpreți e de datoria noaatră să colaborăm cu compozitorii zilelor noastre, mărturisește Adrian Mantu, membru ConTempo.

 În paralel cu festivalul se desfășoară și Academia ICon Arts care reunește în anul acesta peste 130 de maeștri și studenți pentru două săptămâni de cursuri. Cei mai buni cursanți vor performa  pe scena Sălii Thalia, în 30 iulie, într-un concert cu diferite combinații vocal-instrumentale. Anul acesta avem în jur de 80 de participanți de pe patru continente și sunt împărțiți pe mai multe secții. Cea de muzică este cea mai numeroasă, dar avem și secții de dans și fotografie, spune Sebastian Gheorghiu. Unul dintre programele care funcționează foarte bine este cel al compozitorilor în rezidență, un program realizat cu sprijinul Ambasadei SUA. Lansat în urmă cu doi ani, programul a avut o premieră. De data aceasta s-a făcut o selecție anterioară în care s-au înscris peste 20 de doritori dintre care au fost aleși doar opt, unul singur fiind roman, ceilalți fiind din străinătate. Sunt bucuroasă să spun că acesta este al doilea an în care suntem parteneri cu ICon Arts, iar anul trecut a fost un eveniment frumos la Castelul Peleș și sper că așa va fi din nou și mâine. Apreciem publicul român care ajunge să cunoaască mai bine artiștii și compozitorii americani, precum și diferite stiluri de artă, a mărturisit și Marjorie Stern, atașat cultural al Ambasadei SUA.

Cei prezenți la festival îl vor putea asculta cântând și pe David Malis, un bariton renumit în întreaga lume. Cu o carieră internațională impresionantă, cu apariții pe toate scenele mari ale lumii și fost solist la Metropolitan Opera, David Malis este prezent la aceasta ediție. Am lucrat deja cu tinerii cântăreți în ultmele două zile și sunt pregătiți pentru a performa. Eu voi cânta împreună cu Anne-Marie Condacse muzică de Mozart, cântece de Hugo Wolf, dar și Enescu, a spus acesta.

Prețul biletelor la festival variază între 10-15 lei și pot fi achiziționate, fie prin rețeaua Eventim, fie din librăriile Humanitas, magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Credit Foto: Mihai Benea

ICon Arts. editia 2015