O nouă expoziție a artistului britanic Grayson Perry a fost deschisă în prima săptămână a lunii iunie, la Londra, la Galeriile Serpentine. Expoziția se numește „Divided Britain: Brexit Art Show” și s-a deschis în aceeași zi în care în Anglia au avut loc alegerile generale.  

Expoziția atrage atenția prin faptul că explorează situația creată de referendumul de anul trecut când englezii au votat pentru ieșirea Angliei din Uniunea Europeană.

Grayson Perry. Sursa foto: bbc.co.uk

„Cred că este o coincidență fericită că expoziția se deschide în aceeași zi în care au loc alegerile generale. Brexitul a a avut loc într-un moment în care exista o oarecare divizare culturală în țară. În acest context, referendumul nu a făcut decât să prezintă o întrebare cu un răspuns simplu, da sau nu, alb sau negru, la momentul potrivit când în societatea noastră existau probleme, mâhniri necunoscute”, spune Grayson Perry într-un interviu pentru Reuters.

În centrul expoziției se află două vaze ce reprezintă, spune artistul, cele două părți în care s-a împărțit Anglia, după Brexit: englezii care au votat DA și cei care au votat NU. Vazele arată aproape la fel, întrucât, spune artistul, „s-ar putea ca cele două părți să nu fie atât de diferite, într-un final”.

Vasele expuse la Galeriile Serpentine. Sursa foto: telegraph.co.uk.

Artistul consideră că „întotdeauna a existat o împărțire culturală în Anglia ce a avut sau nu legătură cu Uniunea Europeană”.

Perry mai spune că Brexitul a apărut într-un context perfect, într-o perioadă în care existau „emoții de ambele părți, în jurul educației, în jurul schimbării, dacă te simți sau nu dat la o parte și tot felul de astfel de subiecte”.

Între cel două vaze Brexit, Perry a pus propria sculptură numită „Mama noastră”/„Our Mother”, o reprezentare a refugiaților de peste tot, ca o reamintire a faptului că sunt anumite probleme care trec dincolo de partidele politice.

Mama noastra/Our Mother. Grayson Perry. Sursa foto: domusweb.it

Expoziția poate fi vizitată până pe 10 septembrie 2017 și este considerată una dintre cele mai populare expoziții de artă din această perioadă.

Foto principala: Grayson Perry (SceneTV)