Orchestra Simfonică din Londra a reușit să capteze mișcările dirijorului din timpul unui concert, cu ajutorul tehnologiei „motion-caption”, cel mai des folosită în realizarea fimelor SF.
Atunci când este folosită în domeniul realizării filmelor sau în dezvoltarea unor jocuri de calculator, tehnologia motion-capture (mo-cap, n.r.) se referă la înregistrarea acțiunilor unor persoane și folosirea acestor informații pentru a crea personaje digitale, în variante 2D sau 3D.
Astfel s-a întâmplat și în cazul înregistrărilor realizate cu Sir Simon Rattle, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Londra, scriu editorii de la wired.co.uk.
Rattle a fost filmat în timpul unei repetiții din iunie anul trecut, îmbrăcat cu un costum special. Dirijorul a fost filmat în timp ce realiza mișcările pentru Variations on an Original Theme, „Enigma”, de Edward Elgar.
În timpul filmărilor, Rattle a folosit o baghetă de dirijor reflectorizantă. Timp de 45 de minute au fost surprinse, astfel, mișcările realizate cu mâinile și cu partea de sus a corpului. Au fost folosite 12 camere pentru a surprinde mișcările dirijorului. În acest fel, artistul digital Tobias Gremmler a reușit să transforme aceste înregistrări într-un film animat.
„Rezultatul este un vârtej de lemn, alamă, fum și coarde, toate provenind in gesturile realizate de Rattle”, scriu în continuare editorii de la wired.co.uk.
Captarea imaginilor a fost făcută de o echipă de specialiști de la Universitatea din Portsmouth.
Alex Counsell, technician la Universitatea din Portsmouth, a explicat procesul de transformare a muzicii, a mișcărilor dirijorului în imagini vizuale.
„Arta de a fi dirijor înseamnă să realizezi fiecare mișcare cât mai natural posibil. Folosind tehnologia de captare a mișcării, am putut surprinde toate mișcările în detaliu și să aflăm mai multe despre modul său de interpretare a bucătii muzicale. În plus, ne-a oferit informații despre legătura ce se creează între dirijor și instrumentiști”, a spus Counsell pentru wired.co.uk.
Înregistrarea a fost folosită și pentru realizarea a două tipuri de fonturi.
Foto: London Symphony Orchestra