Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, este invitat în această seară, la Round Table București.  

La doar 27 de ani, Gabriel Bebeșelea a câștigat prestigiosul concurs patronat de Bernard Haitink, o competiție la care au luat parte peste 300 de dirijori din toată lumea. Dirijorul demonstrează, prin profesionalism și meticulozitate, că pasiunea, indiferent de vârstă, reprezintă drumul cel mai bun de urmat în viață. De la copilul care dirija „cu andrelele mamei” muzica de la pick-up – cum mărturisește într-un interviu – la performanța de a dirija Orchestra din Amsterdam, la Concertgebouw, pare a fi fost un singur pas.

Licențiat la Cluj-Napoca, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea (discipol al lui Sergiu Celibidache) și-a continuat studiile de master la București, cu Horia Andreescu. Studiile postuniversitare  le-a definitivat la Universität für Musik und Darstellende Kunst-Wien, cu  Mark Stringer, cercetarea doctorală având la bază operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Gabriel Bebeșelea este câştigătorul Premiului I la Concursul internațional de dirijat „Jeunesses Musicales”, din 2010. În 2011 a obținut o bursă de asistență la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. În 2012 i s-a oferit bursa pentru dirijat „Dorel Paşcu”. Profesionalismul de care dă dovadă i-a adus numirea de Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Iaşi, fiind cel mai tânăr dirijor român ocupând o astfel de poziție. Începând cu stagiunea 2014-2015 este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu și al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj – Napoca. De asemenea, sub bagheta sa concertează și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei şi al ansamblului de muzică contemporană „ICon Arts”. În 2014 a fost semi-finalist la „Donatella Flick London Symphony Conducting Competition” și, tot în acest an, a câştigat „Trofeul Performanței în Muzică”.

În 2015, Bernard Haitink  a prezidat în Elveția „Lucerne Festival am Ostern”. Un număr de peste 300 de dirijori au fost înscriși în competiție, iar Haitink a selectat 7 dintre ei pentru un masterclass de excepție – căștigătorul acestei competiții fiind Gabriel Bebeșelea.

În cadrul „Galei Operelor Naționale Române”, a primit titlul de „Cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014”. Dirijează frecvent Orchestra Națională Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională de Tineret a României, Filarmonica „Transilvania”.

Peste tot încerc să mă port la fel. Relația mea cu orchestra se bazează pe respect față de partitură. Pornesc de la premisa că nu pot să îmi permit să nu știu partitura extrem de bine și să vin în fața orchestrei. Totul se bazează pe respect.” (Gabriel Bebeșelea, într-un interviu cu Cristina Beligăr).

Muzica reprezintă pentru Gabriel Bebeșelea o stare de „a fi”. O simte organic și o trăiește intens, bucurându-se de trecerea de la sunetele „clasice” la cele ale secolului XX. Nu are „compozitori preferați”, admirând „muzica de calitate”, indiferent cine ar fi compus-o.

Pregătirea începe cu studiul partiturii cu mult timp înainte de spectacolul propriu-zis. De fapt, ceea ce vede publicul este doar vârful aisbergului. Studiul, în cazul unui dirijor, implică o conversie tridimensională: printr-o analiză minuțioasă semnele din partitură, notele, se transformă în sunet interior, în minte, apoi din sunet în gest, urmând ca gestul să devină sunet exterior prin intermediul orchestrei. În plus, prealabila analiză a partiturii necesită un pachet sănătos de informații biografice, estetice sau istorice despre compoziție și contextul în care a fost concepută. Apoi, urmează repetițiile care sunt de fapt însumarea tuturor informațiilor captate pe parcursul studiului partiturii.” (Gabriel Bebeșelea, într-un interviu cu Andra Silivestru).

Vârsta nu a fost și nu este un „impediment” pentru Gabriel Bebeșelea. Este întrebat frecvent dacă nu simte o „presiune în plus” în fața orchestrei din acest motiv, însă, și-a dat repede seama că acest lucru este un avantaj pentru că, prin persoana și personalitatea sa, aduce o prospețime și o energie tipică vărstei.

Round Table București

La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfășura săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.

Timp de 8 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.

Evenimentul va începe la ora 19.00,  în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (din str. Știrbei Vodă nr. 33).

Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentele vor fi transmise în direct pe www.EnjoyTV.ro.