„-De ce ne filmează oamenii aceștia?

-Pentru că vor să arate în țara lor, cum trăim noi aici.

-Dar de ce fac asta?”

Câteva zile la rând, după ce am văzut filmul „Changa revisided”, m-am gândit la acest schimb de replici între Toreto și mama lui. Cineaștii Leonard Kamerling și Peter Biella au realizat în anii ’80 primele fotografii și înregistrări despre o familie Maasai din Changa, Tanzania. După 30 de ani, au revizitat comunitatea și au reușit să se apropie atât de mult de membrii familiei lui Toreto, încât vorbeau deschis în fața camerei despre realitățile din jurul lor: sărăcie, alcoolism, violență domestică, accesul redus la educație. Filmul „Changa revisided” a câștigat Premiul Astra Film pentru cel mai  bun film  internațional din competiție.

Într-o altă seară, am plecat contrariată de la o altă proiecție. Filmul a  fost  foarte bun. Însă, la final, în discuția  regizorului cu spectatorii aflu că e un „fake documentary”. Adică, toată povestea fusese inventată de regizor și realizată după regulile unui documentar. N-am știut că lumea documentarelor e atât de vastă. Că există atâtea  modalități de a face documentar, că regizorul poate să apeleze și la ficțiune. Că documentarul poate manipula realitatea. Că unele sunt atât de convingătoare și seducătoare, dar făcute după o rețetă care garantează succesul. Documentarele nu oferă răspunsuri. Ci te provoacă să gândești, să te întrebi, să vrei să afli mai multe. Să mergi acasă după ce ai văzut un film la festival și să vrei să știi mai multe informații despre facebookistan, despre poluarea din Copșa Mică, fenomenul manelelor, revoluția ucraineană sau despre fața ascunsă a internetului. Aceasta este lumea Astra Film Festival. Aduce mai aproape de noi realități din întreaga lume. Nu oferă divertisment ci creează cadru de discuții despre  subiecte controversate, te pune față în față cu nivelul tău de cunoaștere, toleranță, indiferență, deschidere, neadevăr, acceptare. Important e să ajungi acolo, în mijlocul festivalului, să vezi filme, să participi la discuții, să afli, să cauți, apoi să-ți formezi părerea ta despre întreg mecanismul.

Cu o ediție  specială dedicată festivalului Astra Film, propunem discuții despre subiectele care au fost abordate, despre filmele pe care le-am văzut și oamenii cu care am povestit. Ce rămâne după un festival de film documentar? Încercăm și noi să aflăm.

foto: Silvana Armat