Vă place Bresson? Ei bine, dacă da, aflați că Muzeul de Arte Frumoase din Elveția ni-l expune pe Bresson cel tânăr din 22 februarie până în 31 mai.

Considerat tatăl foto-jurnalismului, Henry Cartier Bresson și-a început cariera la 24 de ani odată cu achiziționarea unui aparat Leica ce devine curând extensia privirii acestuia. Trăiește dinamic, trăiește ani în mișcare. Artistul călătorește la Paris unde se înconjoară de suprarealiști, învață regulile geometriei și ale compoziției la Academia Lhote unde și predă. Om viu în cel mai puternic sens al cuvântului, Bresson preferă viața, tumultul străzii pe care-l surprinde în fotografii captivante, sincere. Bresson e franc. Leica redă realitatea trăită, trăindă, fără cadre dinainte regizate. Doar norocul adunat cu acel „golden ratio”. Fotografiază din plin scene ale Coastei de Azur, dar și din întreaga Franța, pentru a ajunge în Italia, Spania, Maroc și chiar România.

PAR44919

Pentru prima dată încep să-i fie publicate pozele în presă, iar această expoziție de la Muzeul de Arte Frumoase este dedicată muncii timpurii a artistului care prin intuiția-i surprinzătoare este cel care a identificat Momentul decisiv în fotografie. Banalitatea și anostul sunt transfigurate în imagini sensibile, curate. Atent, putea auzi poezia din obișnuit. Și ne-a arătat-o și nouă.