Caravana Artei și Meșteșugului a ajuns weekend-ul acesta la Sibiu, în cadrul Festivalului Hungarikum. Aceasta este găzduită de Muzeul Astra, unde sunt prezentate ateliere deschise ale meșterilor cu demonstrații și programe pentru copii. Doritorii pot să se inițieze în tainele unor meserii precum țesutul la război, suflarea sticlei, pictură, olărit sau prelucrarea metalelor.

Cei mai entuziaIMG_1067smați sunt copiii, care au descoperit cum ouăle se pot transforma în artă. Doamna Teofilia Mihoreanu a venit cu un stand de icoane, iar al doilea cu ouă făcute într-o manieră deosebită: „Pe o parte le-am decupat cu simboluri etnografice, le-am bordat cu pastă de vitralium, iar pe partea cealaltă am pictat flori de câmp și peisaje din lumea satului. Am decupat simboluri precum apa și soarele, crucea, floarea vieții. Un ou de struț este cu elemente din fresca exterioară de la Biserica Trei Ierarhi, din Iași, iar pentru că nu am avut mai multe ouă de struț, m-am extins pe cele de gâscă. Mulți cumpără pentru cadou, alții colecționează”, ne-am mărturisit aceasta.

IMG_1025

Lângă ouăle frumos pictate se găsesc vase de ceramică: căni, untieră, bijuterii, pictate în culorii vii. Venim din județul Covasna, din satul Zoltan. Lucrăm de 8 ani în ceramica și participăm la târguri cam de 4 ani. Aici am venit a doua oară. Am ales ceramica pentru că mi-a plăcut foarte mult și am avut ocazia să învăț în orașul meu. Aici am lucrat cu copii căteva obiecte mai mici, am realziat fără roată de olar și le-a plăcut, au fost entuziasmați”, a povestit Ilona La câțiva metri distanță, două femei, mamă și fiică, meșteșugăresc în timp real. Crețu Roxana a învățat de pe internet cum să cioplească lemnul, iar în timp ce pregătește o lingură, o turistă din Germania spune că vrea să o cumpere așa, în formă brută. „Din 2013 am început să fac linguri din lemn. Mai întâi am cumpărat linguri și le-am pictat, iar mai târziu am reușit să îmi cumpăr câteva unelte și să le fac singură. La un momentat dat făceam și opinci, iar acum i le-am pasat mamei”, ne-a spus Roxana.

Pe lângă târgul meșteșugarilor sunt și bunătăți preparate după rețete tradiționale, afumături, specialități de brânză și cașcaval, dulciuri, jucării, podoabe, dar și două expoziții stradale:

–         Nicu Cociorvă (Bacău): Icoane în straie românești

–         Kovács Piroska: Porțile secuiești: patrimoniu și identitate

Ziua mondială a meșteșugarilor nu există

La caravană s-au adunat aproape 40 de participanți din toată țara. Caravana Artei și Meșteșugului atrage atenția asupra faptului că de la an la numărul meșteșugarilor scade: ”Mai sunt meșteșugari și mai avem meșteșuguri, din păcate din ce în ce mai puține și se pierd, pentru că nu văd cum am putea să-i salvam. Caravana noastră nu trebuie să aibă în vedere numai un târg, ci și plobematizarea situației.” Ne-am dat seama că ziua mondială a meșteșugarilor nu există. Toți au ziua lor mondială, toate tematicile, de la pisici, la homosexuali. Am căutat pe internet ca să fim siguri și am găsit Ziua Mondială a Artei și Meșteșugului la iranieni. Acolo se celebrează de circa 11 ani, în data de 10 iunie. Ne-am consultat cu Consiliul Mondial al Meșteșugarilor, cu prezidenția în China, iar președintele ne-a sfătuit că dacă vrem să facem ceva, o mișcare mondială, să ne alăturăm acestei dăți, fiind una neintrodusă pe lista UNESCO. Trebuie să fim mai mulți, mai multe țări, mai multe evenimente”, ne-a explicat Attila Molnar , președintele Breslei Meșteșugarilor din Transilvania.

Anul acesta, în data de 18 octombrie, cu ocazia aniversării a 50 de ani de ani de la înființarea Consiliului Internațional al Meșteșugarilor, va fi lansat oficial un portal de evenimente meșteșugărești, care va sprijini mișcarea Ziua Mondială a Meșteșugarilor. Se dorește ca aceasta să fie sărbătorită peste tot în lume, în data de 10 iunie.