Reprezentanții Consiliului Local din Roma, Italia, au revocat ordinul de exil al poetului roman Publius Ovidius Naso. Poetul a fost exilat în anul 8 d.Hr., pe coasta Mării Negre, la Tomis, Constanța, în prezent.

Revocarea a avut loc la împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului, în urma unei moțiuni formulate de reprezentanții partidului M5S din Italia.

Potrivit editorilor de la www.telegraph.co.uk, decizia a fost luată „pentru a repara greșeala gravă” din trecut.

Poetul Ovidiu a fost exilat la ordinul împăratului Augustus, pe coasta Mării Negre, în portul Tomis. El a murit pe teritoriul actual al României, numeroasele sale solicitări de a revedea țara natală fiind ignorate.

Potrivit aceleiași surse, motivul exilării este unul dintre cele mai mari mistere ale literaturii antice. Poetul însuși a pus exilul pe seama unui poem și a unei greșeli, „carmen et error”. Sunt experți care spun că motivul exilului a fost o combinare a 3 factori: faptul că poezia erotică a lui Ovidiu era considerată ofensivă, că atitudina acestuia față de împăratul Augustus a fost lipsită de respect și un posibil complot sau scandal.

Unii istorici au spus că ar fi vorba despre un adulter cu o nepoată a împăratului Augustus, la rândul ei izgonită în aceeași perioadă.

Luca Bergamo, unul dintre politicienii care au susținut moțiunea de revocare a ordinului de exilare l-a numit pe Ovidiu unul dintre simbolurile Italiei, scrie The Telegraph.

„Este dreptul fundamental al unui artist de a se exprima liber”, a spus Bergamo consilierilor.

În exil, poetul a scris operele „Tristele” şi „Ponticele”, considerate de critici o „prezentare clinică” a exilului şi a efectelor lui asupra moralului, talentelor şi psihologiei omului.

Nu este prima oară când autoritățile din Italia iau o astfel de decizie. În 2008, Primăria din Florenţa a revocat ordinal de exil pentru poetul Dante Alighieri, exilat în secolul al XIV-lea.