„-Dacă aș avea de ales, decât să văd filme la calculator, mai bine aș veni la cinematograf.

-De ce?

-Păi, dacă ați fost la Astra Film Junior, ați văzut cum e. Vin atâția copii, iar dacă mai și prinzi un loc în față, ai așa o impresie, cum se spune…te simți ca și cum ești și tu acolo”, îmi spune Flavius care e în clasa a treia.

Dacă ar fi să facă un film, s-ar numi „Aventura din Junglă”. Colega lui, mai mică de statură și destul de hotărâtă, îmi spune că ea vrea să devină regizor de păpuși. Și o să facă pentru ele un film despre balerine. În schimb, cel mai mult, până acum, de la Astra Film Junior i-au plăcut filmul despre Lego și filmele în care a aflat cum sunt diminețile pentru copiii din alte țări.

De 8 ani, la Sibiu, elevii mari și mici știu că, odată cu festivalul tradițional, Astra Film, începe și festivalul lor, „Astra Film Junior”. Așa se conectează ei cu copiii din întreaga lume. Prin film. Cei mici află informații despre muzică, dans, jocuri și jucării, de la alți copii de vârsta lor din Egipt, Thailanda, Canada, America, Franța sau Coreea de Sud. Cei mai mari, adolescenții, sunt puși față în față cu dileme specific vârstei lor: idealul de frumusețe, rețelele de socializare sau ce înseamnă prietenia. Sunt filme documentare care distrează, educă și inspiră. Care îi fac pe copii să-și dezvolte gândirea critică și să pornească discuții pe baza a ceea ce au văzut în sala de cinema. E, de fapt, educație prin film. Iar la Sibiu, acest program a început din 2009 cu speranța să devină o alternativă la ceea ne ne oferă programele TV și internetul. La prima ediție au fost prezenți aproape 5000 de copii. Astăzi, programul Astra Film Junior este avizat de Ministerul Educației și Cercetării și a înregistrat o participare de peste 82000 de elevi.

Vin din oraș, dar și din satele județului Sibiului, vin cu părinții sau profesorii, cu autobuzul sau trenul. Vin să vadă cum e la cinematograf. De câțiva ani buni, nu ratez ocazia să stau de vorba cu copiii, despre filmele pe care le-au văzut, despre planurile pe care și le-au făcut sau despre cum și-au imaginat că e la cinematograf. Așa am aflat că Astra Film Junior e cel mai interesant festival pentru că „e al lor, al copiilor”. Sunt elevi care experimentează pentru prima dată vizionarea unui film pe un ecran uriaș. Alții, nu vor să uite până ajung acasă regulile din sala de cinema: să nu facă gălăgie în timpul filmului, să își închidă telefonul, să nu se ridice în timpul genericului sau să nu se piardă de clasa mea.

astra-film-junior

foto: Cornel Moșneag

„Îmi place Astra Film Junior pentru că ne invită la filme educative care ne arată realitatea și ne fac să ne punem anumite întrebări. Ultimul film pe care l-am văzut la acest festival a fost despre experiențele a 7 fete, victime ale traficului de persoane”, îmi spune Irina, elevă în clasa a 10-a.

Între 17 și 21 octombrie, în același timp cu Astra Film Festival se  desfășoară și cea de-a opta ediție a Astra Film Junior. Anul acesta, festivalul își extinde platforma educațională și propune tot mai multe activităţi dedicate educaţiei prin film la Sibiu. Pe lângă proiecțiile filmelor cu și despre copii sau acelor pentru adolescenți, organizatorii au inaugurat un club de film dedicat liceenilor și un curs de educație prin film dedicat profesorilor, învățătorilor și educatorilor.

„Filmul informează, te determină să te pui în locul altor persoane, descrie oameni și situații mai bine decât orice text scris, poate arăta, simultan, imaginea de ansamblu și detaliile. Dacă știm cum să îl folosim la clasă, filmul ne oferă perspective, dă naştere la întrebări, discuţii, dezbateri, cultivă gândirea critică, poate iniţia o cercetare, poate declanșa schimbări sociale”, spune Sasho Nikoloski Alusevski, specialist în domeniul proiectelor de film literacy pentru elevi și profesori, invitat la Astra Film Junior 2016.

Astra Film Junior mizează anul acesta pe noutate, dezvoltare, învățare și experiențe cinematografice. Invită elevii să descopere, să exploreze și să își pună întrebări. Detalii despre program, găsiți aici. 

foto: Cornel Moșneag